Diyarbakır'dan gelen ve iki gündür Ankara'da siyasetçiler ve cumhurbaşkanıyla görüşen sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan heyette yer alan Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu "Kürt sorununun çözümüne bir direnç olduğunun farkındayız ama yapabileceğimiz başka bir şey yok. Demokratik taleplerimiz ve önerilerimizi ilettik" dedi.
Heyet, bölgenin sorunlarına ve çözüm önerilerine dair hazırladıkları 20 maddelik raporu Ankara'da hükümet, muhalefet partileri ve Cumhurbaşkanı'na sundu.
Bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüştükten sonra bianet'e konuşan Tanrıkulu, "Kürt sorununun diğer meselelerin gölgesinde kalmaması, sadece ekonomik değil tüm boyutlarıyla ele alınması için çalışıyoruz" dedi.
"Bizim dışımızda da girişimler olması lazım" diye ekleyen Tanrıkulu, sorunun demokrasi içinde ve şiddeti dışlayan biçimde çözümünde ısrarcı olmak gerektiğini söyledi.
Heyet
Heyette yer alan isimler şöyle:
Mehmet Kaya, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı; Abdulselam Odabaşı,Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı, Fahrettin Akyıl, Ticaret Borsası; Alican Ebedinoğlu, Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği; Bahri Erdem, Ziraat Odası; Sezgin Tanrıkulu, Baro; Adem Avcıkıran, Tabipler Odası; Selahattin Çoban, Mazlum-Der; Zülküf Karakoç, Türk-İş; Nebahat Akkoç, Kadın Merkezi; Raif Türk, Diyarbakır Sanayici İşadamları Derneği; İsmail Bedirhanoğlu, Güneydoğu Sanayici İşadamları Derneği; Ahmet Öcal, Müstakil Sanayici İşadamları Derneği ve Şeyhmus Akbaş, Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Federasyonu.
Rapor
Hayetin hazıladığı raporda yer alan talepler özetle şöyle:
- Bölgeler arası gelişmişlik farkını giderecek politikalar üretilmeli. Teşvik Yasası'yla pozitif ayrımcılık yapılmalı; vergi indirimi getirilmeli.
- Anadilde eğitim, hizmet ve yayın hakkı hayata geçmeli. Yeni demokratik, özgürlükçü bir anayasa yapılmalı. Zorunlu göçe maruz kalanların sorunları çözülmeli.
- Yargı reformu gerçekleştirilmeli. Avrupa Birliği politikaları hayata geçmeli. Yerel yönetimlerin etkinliği artmalı.
- Ayrımcılığa karşı politikalar sürdürülmeli. Medya bu konuda teşvik edilmeli.
Tanrıkulu'ndan Erdoğan'a tepki
Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yapılan görüşme sırasında Erdoğan'ın "yalan söylüyorsun, dürüst değilsin" dediği Tanrıkulu tepki göstererek toplantıyı terk etmişti.
Başbakana "Ben dürüstlüğümü kimseye sınatmam, bana hakaret edemezsiniz" diyen Tanrıkulu, tartışmanın hükümetin Kürt sorununa çözüm için sadece ekonomik değil siyasi açılımlar da yapması gerektiğini söylemesi üzerine yaşandığını açıkladı.
"Ben fikirlerimi açıkça ve özgürce söylüyorum, karşılığında böyle bir tavır görmeyi kabul edemem."
Erdoğan Ocak'ta Diyarbakır'daki görüşmede de Tanrıkulu'na "Bekara karı boşamak kolay" demişti.
MHP görüşmedi
Heyet, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal'la da görüştü.
Milliyetçi Hareket Partisi'yse (MHP) heyetin randevu talebini geri çevirdi. (EÜ/GG)