Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı (DONGÜSİ- AD) Şahismail Bedirhanoğlu, Diyarbakır'da yaşanan çatışma sürecinin toplumsal, sosyal etkilerinin yanında ekonomik bir yıkıma da yol açtığını belirtti.
Bedirhanoğlu, 7 Haziran’dan bu yana yaklaşık 10 bin kişinin işsiz kaldığını belirterek şöyle konuştu:
“350’ye yakın esnaf resmi kurumlara kapatma talebinde bulundu, 50’nin üstünde esnaf başka bölgeye nakil istedi, onlarca esnaf resmi başvuru yapmasa da fiili olarak dükkanlarını kapattı. Oteller faaliyetini sürdüremiyor. Banka şubeleri de aynı durumda.”
En kötü diyalog, diyalogsuzluktan iyidir
“En kötü diyalog bile diyalogsuzluktan iyidir” diyen Bedirhanoğlu, hem hükümeti hem de Kürt siyasal hareketini diyalog kurmaya çağırdı ve şöyle devam etti:
“Hendekler, sokağa çıkma yasağı, çatışma ve şiddet ortamı, bölgeyi toplumsal, sosyal, siyasal ve iktisadi olarak çok ağır bir tabloyla karşı karşıya bıraktı. Suriçi Diyarbakır’ın önemli kültürel, tarihi ve ticari merkezlerinden biri. Özellikle esnafın, kuyumcuların, otellerin çok yoğun yaşadığı bir merkez. Şöyle düşünün kebapçı bir gün dükkanını açamazsa, yarın açtır.
"Elimizde tam rakam yok ama burada ‘afet’ var desek yeridir. Bu işin ekonomik boyutu. Ama hepimizi kaygılandıran şey, hiç bu kadar karamsar bir dönem hatırlamıyorum. Duygusal kopuş, birlikte yaşama duygusunun zedelendiği bir dönemdeyiz. Emin olun iç savaşa gidileceği hissi hakim.
Göç edenler için acil tedbir lazım
"Sur içinde yaşayanların yüzde 50’si göç etti. Hendek olan mahallelerin de yüzde 90’ı gitti. Bu insanların ekonomik durumları zaten kötü. Bazıları akrabalarının yanına, bazıları elektriği bile olmayan TOKİ evlerine, spor salonlarına sığınmak zorunda kaldı. Acilen tedbir alınması lazım.
"Siyasi kurumların, bazı inatları bırakıp bu gerilimi düşürücü bir takım adımlar atması gerekiyor. Hem hükümet hem Kürt siyasal hareketi açısından, her kesimin çok sertleştiği bir dönem. Dile de dikkat etmeliler. Yapıcı olmalılar. Bu meselenin güvenlikçi politikalarla hallolmasının mümkün olmadığını son çeyrek yüzyıl bize gösterdi. Soğuk kanlı, aklı seklim, sağduyulu olmamız lazım.
"Tarafların bir diyalog içinde olmaları gerekiyor. En kötü diyalog bile diyalogsuzluktan iyidir. Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile bu hafta içinde görüşmemiz gerçekleşecek. Onlara, bölgede iş hayatında etkilenmenin yarattığı ağır tabloyu iletip, bazı talepleri de dile getireceğiz.” (NV)