Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi beşincisini bu yıl Mayıs sonunda düzenlediği kültür sanat festivallerinin yanında edebiyat günleri de düzenliyor.
3. edebiyat günleri bu yıl üç ana başlık altında yapılacak. Edebiyat günlerinin günlük akış programı dört gün (17-20 Kasım), Kürt Dil Konferansı iki gün (17-18 Kasım) ve Kitap Günleri 15 gün(14-30 Kasım) sürecek.
Diyarbakır 3. Edebiyat Günleri Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Doktor İlhan Diken'in basın açıklaması ve Kitap fuarının açılışını yapması ile başladı.
Diyarbakırlı kitapseverler fuarda 60'a yakın yayınevinin 20 bine yakın kitabı ve edebiyat günlerine katılacak edebiyatçıların söyleşileri ile imza günlerinde birlikte olacak.
Diyarbakır edebiyat günlerinde, "Çocuklara Masallar" başlığı altında Kürtçe'nin "Kurmanci" ve "Zazaki" lehçelerinde hazırlanan iki çocuk kitabı da çocuklara ücretsiz olarak dağıtılacak.
Edebiyat Günleri kapsamında düzenlenecek "Kürt Dil Konferansı" ise etkinlikler arasında önemli bir yer tutacak.
Avrupa, Türkiye, Kuzey Irak, Suriye ve İran'dan gelecek olan Kürt dilbilimci ve akademisyenlerin katılımı ile gerçekleştirilecek olan konferansta, Kürtçe'nin sorunları masaya yatırılacak.
Dilbilimci ve akademisyenler 18-19 Kasım tarihlerinde yapılacak konferansta Kürtçe'nin sorunlarına çözüm bulmak için çeşitli önerilerde bulunacaklar.
Ortadoğu edebiyatının merkezi olma iddiası taşıyan Diyarbakır, ayrıca çeşitli ülkelerden yazarları ve akademisyenleri buluşturuyor.
Diyarbakır, edebiyat günleri süresince İran, Irak, Suriye ve Avrupa'da yaşayan Kürt yazarları da konuk edecek.
Ehmed Huseynî, Şêrko Bêkes, Memed Uzun gibi yazar ve şairler; Arap edebiyatının önemli isimlerinden Adonis; Türk edebiyatından Mehmet Eroğlu; tarihi ve belleği harmanlayıp sunan Sunay Akın da, etkinliklerde yer alacak.
Ermeni anneannesi Heranuş'un öyküsünü kaleme alan Fethiye Çetin ve Yahudi babaannesi Nazê'nin hikâyesini kitaplaştıran İrfan Aktan etkinliklere farklı bir renk ve ruh katacak.
Süryanilerin kültür ve tarihini inceleyen Nesim Doru ile bir Süryani yazar Gabriyel Akyüz Süryaniler Felsefe ve Yaşam; alternatif edebiyat üzerine "kafa yoran" Süreyya Evren ve Rahmi Öğdil; şiir çözümlemeleri yapan Mahmut Temizyürek ve Akif Kurtuluş; belleği ve tanıklığı ile Canip Yıldırım ve daha pek çok yazar ve aydın Diyarbakırlılar ile buluşacaklar.
17-20 Kasım Günleri arasında düzenlenecek Diyarbakır 3. Edebiyat Günleri kapsamında etkinliklerde yer alacak tüm yazar ve şairler programlarının bitiminde de okurlarıyla söyleşip kitaplarını imzalayacaklar.(ŞD/AD)