Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan 'buluğ çağı' (ergenlik) tanımlamasına toplumun her kesiminden tepki geldi. Ankara'da Halkevleri'nden kadın hakları savunucuları gece yarısı Diyanet İşleri Başkanlığı önüne giderek "Kadın Hükmünde Kararname" ve "Kız çocukları 9 yaşında evlenebilir fetvası veren Diyanet İşleri Başkanlığı "Kadın Hükmünde Kararname" ile mühürlendi" yazılı pankart açtı. Gözaltına alınan altı Halkevi üyesi kadın sabah saatlerinde serbest bırakıldı.
Kadınlar sanatçılar ve milletvekilleri Dini Kavramlar Sözlüğü'nde yer alan "İslâm hukukçularınca bulûğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir" ifadesinin "Kızlar 9 yaşında evlenebilir" anlamına geldiğini savunarak tepkileri yoğunlaştırmıştı.
Büyütmek için tıklayın
Büyütmek için tıklayın
Aynı sözlükte "Buluğ çağına gelenler evlenebilir" ifadeleri
Hak savunucuları, ifadelerin "çocuk istismarı" içerdiğini savunarak, söylemi eleştirdi. Diyanetin aynı sözlüğünde Nikâh tanımlamasında bulûğ çağına erişmiş kişilerin evlenebilmesinin mümkün olduğunun belirtilmesi, bazı gazeteler ve siyasiler tarafından Diyanet'in erken yaşta evliliklere destek verdiği yönünde yorumlanmıştı.
Diyanet tepkilerin ardından açıklama yaptı
Tepkilerin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı bir açıklama yayınladı. Açıklamada "Bugün bazı basın yayın organlarında yer alan, Diyanet İşleri Başkanlığının kız çocuklarının erken yaşta evlenebilecekleri yönünde açıklamada bulunduğuna dair haberler asılsız olup, kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır" ifadeleri kullanıldı.
Çocuk yaşta evliliğe onay vermediklerini söylediler
Diyanet'in tepki çeken konuyla ilgili açıklaması şöyle devam etti:
"Kız çocuklarını anne olma ve aile kurma sorumluluğuna sahip olmadan, psikolojik ve biyolojik olgunluğa erişmeden evlendirmek, nikâhta rıza ve irade hürriyetini şart koşan İslam dini ile bağdaşmaz.
Nitekim Başkanlığımız, tarihi boyunca erken yaşta evliliklere asla onay vermemiştir, vermeyecektir.
Kurumumuz tarafından gerçekleştirilen Din Şuraları ve İl Müftüleri Seminerleri gibi üst düzey toplantıların Sonuç Bildirgelerinde, kız çocuklarını erken yaşta evlendirmenin asla dini referanslarla desteklenemeyeceği defalarca kayda geçirilmiştir. Din İşleri Yüksek Kurulumuzun görüşü de bu yöndedir."
Sosyal medyada gelen tepkilere karşı bazı kullanıcılar Diyanet'in ifadelerinin bulûğ çağına girme yaşını, İslami kaynaklara dayandırarak açıkladığını söyleyerek eleştirilere karşı çıkmıştı.
Diyanet'e 9 bin 500 yeni personel alımı
2017 için yaklaşık 6,5 milyar TL bütçesi olan Diyanet İşleri Başkanlığı, buna ek bütçe talep edilmiş ve yaklaşık bütçesi 8 milyar TL'ye çıkmıştı. Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım tarafından geçtiğimiz gün açıklanan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın detaylarını verdiği Diyanet'e 9 bin 500 personel alımına ilişkin ilan başkanlığın internet sitesinde yayınlandı.
Diyanet İşleri Başkanlığı 6 bin imam hatip, 3 bin Kur'an kursu öğreticisi, 600 müezzin kayyım olmak üzere toplam 9 bin 500 sözleşmeli personel alacağını duyurdu.
Diyanet Kapatılsın hashtag'i açıldı
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklaması da kamuoyundaki tepkileri dindirmedi. Sosyal medyada #DiyanetKapatılsın başlığı altında binlerce tweet paylaşıldı.
Dünyada hiçbir devlet bütçesinin 100'de 1'ini "pedofiliyi"normalleştirmek/özendirmek için harcamaz!#DiyanetKapatılsın tüm müftülük binaları Anaokulu ve Kreş yapılsın... https://t.co/9zZf0kyQfH
— zeynep altıok akatlı (@zeynabelle) 2 Ocak 2018
(PT)