Başbakan Binali Yıldırım’ın 4 Eylül Pazar günü Diyarbakır’da açıkladığı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 23 ili kapsayacak 140 milyar liralık ekonomik destek paketini Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu ile konuştuk.
Açıklanan paketin Turgut Özal döneminden bu yana açıklanan onlarca pakete nazaran olumlu anlamda önemli farklılıklar içerdiğini dile getiren Bedirhanoğlu, ancak diyalog zemininde güvenlik ve istikrar sağlanmadan söz konusu paketin de çok fazla işe yaramayacağını ve bölgenin dışarıdan yatırımcıları yeterince çekemeyeceği görüşünde.
Diğer paketlerden farklı olarak…
Şahismail Bedirhanoğlu, yeni paketi diğer paketlerden ayıran dört ana başlığı şöyle sıraladı:
* Yatırım yapmak isteyenlere arsa tahsisi
* Yatırıma yönelik inşa edilecek binaların devlet tarafından yapılacak olması
* Makine teçhizat alımında kullanılacak banka kredilerinin faizinin devlet tarafından karşılanacak olması
* Üretilen mal ve hizmetlerin devlet tarafından alım garantisinin verilmiş olması
Özellikle son maddenin, bölgede yatırım yapacaklar için çok önemli olduğunu ifade eden Bedirhanoğlu, “Geçmişte fabrika da yapılsa, çeşitli ekonomik destekler de sağlansa üretici malını pazarlamada çok büyük sıkıntılar yaşıyordu. Bölgenin hem limanlara uzaklığı hem nakliye zorluğu, pazarlamadaki rekabet üreticiyi zorluyordu” dedi.
“Yaşananlar bölge ekonomisini yere vurdu”
Tüm bunlara rağmen bölgede olayların ve çatışmaların devam ettiğine diakkat çeken Bedirhanoğlu sözlerine şöyle devam etti:
“7 Haziran sonrası bölgede başlayan çatışmalar, operasyonlar, hendekler, barikatlar bölge ekonomisini tabiri caizse yere vurdu.
“Gerçekten çok ağır bir tabloyla karşı karşıyayız. Bu ağır tablonun hafifletilmesi noktasında daha önce de bakanlarla, hükümet yetkilileriyle görüştük ve bu konudaki önerilerimizi, taleplerimizi, beklentilerimizi ilettik.
“Para güvenlik ve istikrarın olduğu yere akar”
“Güvenlik ve istikrar ciddi şekilde sağlanmayınca ben dışarıdan büyük bir yatırım çekebileceğimize dair çok beklenti içinde değilim. Eşyanın tabiatı gereği para güvenlik ve istikrarın olduğu yere akar.
“Önemli bir takım mevzuat değişiklikleri, yatırım teşvikleri, muafiyetler sağlansa bile güvenlik ve istikrarı ve onunla ilgili algıyı değiştiremezsek yatırımcıyı çekmek çok zor olur.
“Adımlar önemli ama…”
“Başbakan'ın ifade ettiği başlıklar hafife alınacak şeyler değil; yatırımcı için muazzam adımlar. Yatırım yapmak isteyene arsasını veriyor, binasını yapıyor, kredi faizini veriyor, üstüne ürettiği malı satın alıyor... Bunlar önemli adımlar.
“Ancak bunun ötesinde güvenlik ve istikrarı sağlayacak, çatışmaları sonlandıracak siyasi çözümü ifade edecek yeni bir projeksiyon olması lazım.
“Güvenlik ve istikrar derken…”
“Güvenlik ve istikrar derken güvenlik odaklı politikalardan söz etmiyorum.
“Yaşanan sorunlar güvenlik odaklı politikalarla çözüm olsaydı son 35 yıldır olurdu. Aslında güvenlik odaklı politikalar sorunu çözmek bir yana derinleştirdi.
“Devletin kimi endişelerinde kaygılı olmasını anlaşılır buluyorum ama bir şekilde diyalog mekanizmasını oluşturması lazım.
“Paketteki maddeler her ne kadar önemli olsa da, bunların işlerlik kazanması için örgütün çatışmalara son vermesi, devletin de güvenlik odaklı politikalardan vazgeçmesi ve diyalog zemininde çözüm yoluna gitmesi gerekiyor.” (EKN)