Kürt sorununda yeniden diyaloğu başlatmak ve yeni anayasa görüşmelerini hızlandırmak amacıyla Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) ile Diyarbakır Barosu'nun başlattığı "âkil insanlar girişimi" ilk toplantısını yaptı.
İstanbul'da toplanan sekiz aydın, yedi maddelik bir yol haritası belirledi:
* Siyasi katılımcı olmayacak.
* Liste 15 kişi ile sınırlı tutulacak.
* Her çevreden katılımcının yer alması için görüşmeler yapılacak.
* Heyetin tüm taraflarla görüşmesi sağlanacak.
* İlk adımlar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile paylaşılacak.
* Siyasi partiler ziyaret edilerek katkı sağlanacak.
* Toplumsal morali teşvik edecek tüm sivil kuruluşlarla bir araya gelinecek.
GÜNSİAD Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, Radikal'e yaptığı açıklamada, böyle bir grubun kurulması için önce Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) nezdinde girişimlerde bulunduklarını söyledi.
Her iki partinin de sıcak bakması üzerine başlayan girişim, Antep saldırısının ardından hız kazandı. İkinci toplantı da cuma günü yine İstanbul'da yapılacak. Bedirhanoğlu, "Üç önemli hedefimiz var. Somut olarak bu konularda ne yapacağımızı tartışacağız" dedi.
Bedirhanoğlu, belirledikleri 3 hedefi şöyle açıkladı: "Siyasette diyalog zeminini başlatmak konusunda çaba sarfetmek, anayasa görüşmelerini hızlandırarakk neticeye bağlamak, siyasette yükselen tansiyonu düşürmek ve çatışmasızlık dahil olmak üzere çaba sarf etmek."
"Heyetimizde siyasi parti ve organizasyonlarla ilişkisi olan hiç kimse yer almayacak. Tabii ki sağ, sol her görüşten isimler yer alacak. Bu siyasi partilere yakınlıkları olabilir. Ancak siyasi partilerle organik bir bağının olmaması gerekiyor. Böylece sürece tarafsız ve objektif yaklaşılabilir."
Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar ise "Biz Kürt meselesine bir çare arıyoruz. Barışın gelebilmesi için sorunun çözülmesi gerekiyor" dedi.
"Bu işi siyaset çözecek. Siyasete de toplum yön verecek. Biz de toplumun vicdanını harekete geçirebilir miyiz? Siyaset üzerinden bu tür baskı oluşturup onları diyalog geliştiren bir dile yöneltip bunu sağlayabilir miyiz? Çabamız bu. Tabii ki önerilerimiz olacak. Ama temel amacımız bu diyalog zemininin geliştirilmesi."
Aktar, Sabah gazetesine yaptığı açıklamada, "Kamuoyunun yakından tanıdığı, her iki tarafından da destek vereceği isimler olmasına özen gösteriyoruz" dedi.
GÜNSİAD ve Diyarbakır Barosu'nun başı çektiği girişim yaklaşık bir aydır üzerinde çalışılan listeyi tamamladıktan sonra kamuoyu ile paylaşacak.
Gazetelerdeki haberlere göre, akil insanlar inisiyatifi için şu isimler konuşuluyor:
"Yaşar Kemal, Şerafettin Elçi, Adalet Ağaoğlu, Kemal Burkay, Güler Sabancı, Sezen Aksu, Fehmi Koru, Yılmaz Ensarioğlu, Emel Kurma, Orhan Miroğlu, İshak Alaton, Rober Koptaş, Şivan Perver, İhsan Arslan, Dengir Mir Mehmet Fırat, Rakel Dink, Ahmet Türk, Leyla Zana, Murathan Mungan, Orhan Pamuk, İhsan Dağı." (AS)