"Diyabetli Çocuklar İçin Mutlu Eden Tarifler" kitabı yayınlandı.
Koç Üniversitesi Çocuk Diyabet Ekibinden Diyetisyen Tuğba Gökçe'nin hazırladığı kitap, diyabetle mutluluk arasında güzel bir bağ kuruyor ve çocukların kan şekerlerini "fırlatmayan" ve sevinçle yiyecekleri 51 tarif yer alıyor.
Kitabın tanıtımında şöyle deniyor:
"Günümüzde Tip 1 diyabetli çocukların tedavisinde önemli değişimler yaşanıyor. Bir yandan, örneğin günde 5-10 kez parmak delerek glukoz ölçümü yerine sensörlerle, acı duymadan, günde 288 kez glukoz değerlerini görmek gibi 10-15 yıl önce hayal edilemez gelişmeler oluyor; öte yandan ise diyabetli çocukların başta besin seçimleri olmak üzere daha esnek bir yaşam biçimi sürmeleri mümkün oluyor.
"Bu sayede diyabetle arkadaş olmak, daha ötesi, diyabetle mutlu bir şekilde yaşamak mümkün ve konuşulur hale geliyor. Bununla birlikte, insülinin keşfinden 100 yıl sonra, diyabetli çocukların tedavisinde beslenme ve günlük yaşam düzeni önemini koruyor."
TIKLAYIN - "Diyabetli çocuklar sensörlere eşit olarak erişebilmeli"
Çocuklarda görülen diyabetin tamamına yakını Tip 1 diyabet türündedir. Bu tür diyabette, pankreastaki insülin yapan hücreler insülin üretemez. Bu durum kalıcıdır ve çocuklar yaşam boyu insülin kullanmak durumundadır. İşte bu nedenle çocuklarda görülen diyabet, eskiden "insüline bağımlı diyabet" olarak isimlendirilirdi.
Çocuklarda belirtiler
Aileler çocuklarının her zamankinden daha çok su içmeye başladığını, yanlarında sürekli su şişesi bulundurduklarını, suya doymadıklarını, hatta neredeyse sadece suyla beslendiklerini söylerler. Çok idrar yapma, gün içinde çocukların dikkat çekici sıklıkta tuvalete gitmesi ile belli olur. Bu nedenle ders sırasında tuvalete gitmek için izin istemeye başlayan çocuklarda, hastalığın diğer belirtileri sorgulanmalıdır.
Daha önce gece idrar yapmak için uyanmayan çocukların, gecede 1-2 kez idrar yapmak için uyanması ve bazen gece altını ıslatması da dikkat çekicidir. Küçük çocuklarda ise anneler, sık bez değiştirmeye başladıklarını fark ederler.
Çocuklar iştahlarının artmasına rağmen kilo kaybeder, annelerin deyimiyle "süzülürler." Kız çocuklarda genital bölgede mantar enfeksiyonu ya da bebeklerde inatçı pişikler de görülebilir.
Bazı çocuklar halsizlik, hafif ateş, karın ağrısı gibi özelliği olmayan bulgularla doktora gitseler de aileler diyabete özgü belirtileri hekime aktaramayabilirler. Çocukların okul performansında azalma, çabuk yorulma gibi yakınmaları olabilir ve eskisine göre daha sık devamsızlık yapmaya başlayabilirler.
Diyabet komasına doğru belirtiler
Yukarıdaki yakınmalarla hekime getirilmeyen çocuklarda, bir süre sonra insülin eksikliğinin şiddetlenmesine bağlı olarak bulantı, kusma, karın ağrısı, gözlerde çöküklük, derin ve hızlı nefes alma (solunum sıkıntısı), ağızda aseton kokusu gibi diyabet komasına doğru gidişin belirtileri başlar.
Diyabet bulgularının erken fark edilmemesi ya da sağlık kuruluşlarında diyabet tanısının atlanması sonucu, diyabet koması gibi tehlikeli bir tablo ile başvurma arasında yakın ilişki vardır.
Kitabı, linke tıklayarak satın alabilirsiniz.
Kaynak: www.arkadasimdiyabet.com
(AÖ)