Bugün 14 Kasım Dünya Diyabet Günü.
Dünyada 450 milyon diyabetli var ve 20 yıl sonra bu sayının yüzde 60 artarak yaklaşık 800 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.
Diyabet, vücutta pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık.
Yılmaz: Diyabet 10 yılda yüzde 100 arttı
Türkiye Diyabet Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, Türkiye’de diyabetin 10 yıl içinde yüzde 100 arttığını ve 2016 Diyabet Atlası verilerine göre Türkiye’de diyabetin görülme sıklığının yüzde 14.5’e yükseldiğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
“Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünya tarihinde ilk kez bir sonraki kuşağın ömrünün önceki kuşaktan daha kısa olacağı konusunda uyarıyor; çünkü yeni kuşak hareketsiz bir yaşam sürüyor ve kötü besleniyor.
“Bu nedenle dünyada diyabet, obezite ve bununla doğrusal orantılı olarak kalp damar hastalıkları ve kronik hastalıklarda büyük bir artış söz konusu. Özellikle gençler diyabet konusunda en bilgisiz kesim. Bu nedenle diyabetten korunmak için önlem almıyor. Ağırlıklı fast-food’un olduğu gıdalarla kötü besleniyor, spor yapmıyor. Bu nedenle diyabet gençlerde hızla yayılıyor."
Dünya Diyabet Günü’nde Ulusal Diyabet Federasyonu (IDF) tarafından dünyada önemli tarihi bina ve semboller diyabetin rengi olan “Mavi” renge bürünüyor. Dünkü 38. İstanbul Maratonunda mavi balonlarla “Kıtalararası Diyabet Yürüyüşü” gerçekleştirildi.
Bakanlıktan infografiler
Sağlık Bakanlığı da Diyabet Günü'nde infografiler hazırladı.
Diyabeti kolaylaştıran icatlara ödüller
Ayrıca Sanofi Türkiye ve Türkiye Diyabet Vakfı iş ortaklığı ile üç yıldır hayata geçirilen "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" yarışmasının kazananları da belli oldu.
Yarışmanın amacı diyabet konusunda yeni tedavi yöntemlerinin yanı sıra kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle de diyabet konusunda farkındalık oluşturmak.
Ürün kategorisi: Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliğinden Fulya Akşit'in, "Tip 2 Diyabet Tedavisinde mTOR İnhibisyonu" projesi glikozun toksik etkisini engelleyerek diyabeti tedavi edecek bir enzim geliştirmesini hedefliyor.
Servis kategorisi: Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden İrem Tunalı ve Beşir Sefa Mumay'ın "TİP'ine Bakmadan Alma" projesi marketteki yiyeceklere uygulanan QR kod uygulamasıyla hastaları aldıkları ürünlerin besin değeri ile ilgili bilinçlendirmeyi amaçlıyor.
İğne için fermuarlı kıyafet
Kurumsal sosyal sorumluluk: "Diyabetik Menü" projesiyle Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Can Çoksöyler restoran menülerinin karbonhidrat ve kalori değerlerini gösterecek şekilde düzenlenmesi ile diyabetik olan ürünlerin restorana gelen müşteriler tarafından anlaşılmasını sağlamayı hedefliyor.
Sanofi Mansiyon Özel Ödülü: İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Sena Yüzgeç'in, insülin iğnesi yapmayı kolaylaştıran fermuarlı kıyafetleri konu alan projesi.
TDV Mansiyon Özel Ödülü: Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesinden İlayda Gedik ve Lalin Elkatip'in "Bir Başka Pencereden Hayat" projesi GoPro kamerası ile diyabetli hastalarının karşılaştığı zorlukları anlatan bir film. (NV)