Türkiye'nin ağız sağlığı profilini ortaya koymak için üç yıldır devam eden "Ağzına Sağlık Türkiye" projesinin ilk faz sonuçları iç açıcı değil.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), Dünya Diş Hekimleri Birliği (FDI) ve Signal'in ortak gerçekleştirdiği projenin sonuçlarına göre Türkiye'de her iki evden birine hiç diş fırçası girmiyor, her üç kişiden biri dişlerini günde bir kez dahi fırçalamıyor.
Yedi bölgeden 9 farklı yaş grubundan 3 bin 40 denekle yürütülen araştırma, ülkenin genelinde ağız ve diş sağlığının iyi olmadığını gösterdi. Araştırmaya göre, kişisel bir diş fırçasına sahip olanların oranı da hayli düşük.
TDB Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel'in verdiği bilgiye göre, batı ülkelerinde diş hekimine gitme sıklığı yılda 5'ken, Türkiye'de bu oran 0,9.
Diş asla yalnızca diş değildir
Araştırma sonuçlarında dikkate değer bazı bulgular şöyle:
Diş macunu tüketimi kıyaslaması: Yıllık olarak kişi başına düşen macun tüketimi Fransa'da 870, Almanya 703, İtalya 898 gram, Türkiye'de ise 440 gram civarında.
Kişi başına bir dolgulu diş bile düşmüyor çünkü çürükler, tedavi edilmek yerine çekiliyor.
Toplumun yüzde 90'nında dişeti hastalığı var.
Türkiye'de 0-14 yaş grubunda çürük-dolgulu-çekilen diş değer ortalaması 6.17. Oysa FDI'ın 12 yaş çocukları için hedeflediği değer 1.0.
0-4 yaş arasında yüzde 35,8, 5-9 yaş arasında yüzde 87,9 ve 10-14 yaş arasında yüzde 93,9 oranında ortodontik tedaviye ihtiyaç var. 6-15 yaş arasında ortodontik tedaviye ihtiyaç duymayanların oranı sadece yüzde 33,2. Komplike tedavi ihtiyacı olanlar ise yüzde 51,6.
Diş hastalıklarının sonuçları yalnızca ağız ve diş bölgesiyle ilgili değil. Diş sağlığının bozuk olması kalp damar hastalıkları, kemik erimesi, diyabet ve üst solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklarla doğrudan bağlantılı.
Ayrıca diş sağlığı, sosyal ilişkileri de etkiler. Bu sebeplerle günde üç defa, doğru yöntemle diş fırçalamak çok önemli. (IC)