Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) askerler arasında "Disko" olarak tabir edilen disiplin koğuşları nedeniyle Türkiye'yi 9 bin avro tazminat ödemeye mahkum etmesinin ardından, oda hapsi cezası ve disiplin koğuşlarının kaldırılacağı öğrenildi.
Akşam gazetesinin haberine göre, Milli Savunma Bakanlığı (MSB), disiplin koğuşları ve oda hapsi cezalarının kaldırılması için çalışma başlattı.
Bir dilekçeyle başlayan süreç
Hazırlıkları süren yasal düzenleme, Altuğ Duran adlı kişinin Meclis Dilekçe Komisyonu'na başvurmasıyla ortaya çıktı. Duran'ın askeri okullardaki disiplin cezaları ile uygulamaların incelenmesini istemesi üzerine Komisyon konuyu MSB'ye sordu.
MSB'den gelen yanıtta ise Anayasa'nın 38. maddesindeki "İdare, kişi hürriyetlerinin kısıtlanması sonucunu doğuran bir müeyyide uygulayamaz. Silahlı Kuvvetler'in iç düzeni bakımından bu hükme kanunla istisnalar getirilebilir" hüküm hatırlatıldı.
Askeri öğrencilere de askerlere uygulanan hükümlerin aynen uygulandığı belirtilen yazıda, Askeri Ceza Kanunu'ndaki "Askeri öğrenciler, oda hapsi cezalarını belirli hapis odalarında topluca geçirirler" hükmüne de yer verildi.
Kardaş, uygulamanın kaldırılması gerektiğini söylemişti
Türkiye'nin "Disko" uygulamaları nedeniyle geçtiğimiz ay AİHM tarafından 9 bin avro tazminata çarptırılması üzerine bianet'e açıklama yapan emekli askeri hakim, avukat Ümit Kardaş, Askeri Ceza Kanunu'nun 171. maddesine göre disiplin amirlerinin geçici süre tutuklama yetkisinin olduğuna dikkat çekmiş ve bu maddenin tamamen kaldırılması gerektiğini savunmuştu.
Disiplin amiri subayların ceza verme yetkisinin ortadan kalkmasıyla sorunun çözüleceğini söyleyen Kardaş, Türkiye'nin bu şikayetler nedeniyle AİHM'den ceza almaması için tek şansının 171. maddeyi kaldırması olduğunu vurgulamıştı.
"Demokratikleşme açısından çok önemli"
Gelişmeler üstüne disiplin koğuşu uygulamasının kaldırılmasını bianet'e değerlendiren Kardaş, insan hakları ve hak ve özgürlüklerin güvenceye kavuşmasının kişisel hukuk güvenliği açısından ve demokratikleşme açısından oldukça önemli olduğu görüşünde.
AİHM'in, kimsenin özgürlüğünün mahkeme kararı olmadan engellenemeyeceğini açık şekilde ifade ettiğine dikkat çeken Kardaş, yıllardan beri hiç gündeme getirilmeyen, disiplin amirlerinin disiplin cezası verme yetkileri ve geçici tutuklama yetkileri olduğunu hatırlattı.
Bunun Türkiye'nin kendi içinde düzeltebileceği bir konu olduğunu ancak AİHM'e taşındıktan sonra gündeme gelebildiğini dile getiren Kardaş, her şeye rağmen gündeme gelmesi ve uygulamanın kalkmasının son derece önemli olduğunu söyledi. (EKN)