Genel Sekreter Musa Çam'ın dışında tüm isimlerin değiştiği kurulların seçimlerinin yanı sıra sermaye egemenliğine karşı çıkış, NATO zirvesinin protestosu, Avrupa Birliği (AB) ve kadın işçilerin hakları gibi konularda kararlar alındı.
Önceki genel kurulda "kadınların yönetim kademelerinde yer almasına" ilişkin gerekli tüzük değişikliği yapılması kararı alınmasına karşın tüzük değişikliği yapılmadı. Yönetim Kurulu'nun yanı sıra disiplin ve denetim kurullarında da kadınlar yer alamadı.
Üyelerinin yüzde 13'e yakını kadın olan DİSK'te, kongreye katılan 365 delegenin 5'i kadındı. Kongre öncesinde yönetim ya da diğer kurullarda bir kadının görev alması için aday gösterilmesi tartışmaya yol açtı.
Bianet'e konuşan sendika yöneticileri, kurullarda kadın olmasının zorla değil, kadınların isteğiyle olması gerektiğini düşünenlerin, kadınların aday listesinde yer almasına karşı çıktığını söyledi.
Yeni yönetim kurulu
Grand Cevahir Kongre Merkezi'ndeki genel kurulun önceki gün konuşmalarında, yönetimin işveren örgütleri ve siyasetçilerle yapılan görüşmeleri eleştirildi.
Eleştirilere yanıt veren Çelebi, genel kurul listesini sendika yönetimleriyle belirlediklerini, DİSK'in menfaatleri doğrultusunda da zamanın hükümet ortağı olan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) dahil farklı yerlerle görüştüklerini söyledi. Çelebi NATO zirvesi protestoları başta olmak için seslerini on binlerce kişiyle duyuracaklarını belirtti.
DİSK yeni Yönetim Kurulu isimlerden oluştu: Türkiye Genel Hizmet İşçileri Sendikası (GENEL-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Seren, Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Türkiye Otel, Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası (OLEYİS) Genel Başkanı Kamer Aktaş, Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası (Lastik-İş) Genel Başkanı Nuri Serim, Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası (Gıda-İş) Başkanı Celal Ovat.
Genel Kurula katılan 365 delegeden 33'ü boş oy kullandı. Genel Başkan adayı olan Türkiye Devrimci Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (Bank-Sen) Genel Başkan Yardımcısı Altan Çarıkçı 15 oy aldı
Genel Kurul'da kabul edilen karar tasarılarında demokratik hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, küreselleşmenin yarattığı yoksulluğa, işsizliğe ve örgütsüzlüğe karşı sendikal örgütlenmenin güçlendirilmesi, Türkiye'de ve Ortadoğu'da barışın savunulması ve NATO gibi savaş örgütlerine karşı çıkılması başlıkları yer aldı.
Kapılar NATO'ya kapansın
Evrensel gazetesinin bugünkü haberine göre kongreye sunulan ve yeni yönetimin önümüzdeki hafta son halini açıklayacağı kararlarda şöyle:
* Sermaye egemenliğine ve emperyalizme karşı mücadele: Uluslar arası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü gibi emperyalizmin araçlarıyla yürütülen sömürü politikalarının durdurulması, borçların halkın ihtiyaçlarına öncelik verilerek yeniden yapılandırılması, planlı bir ekonominin savunulması için tüm emekçilerle birlikte net ve kararlı bir duruş alınması.
* Savaş örgütlerinin ve NATO zirvesinin protesto edilmesi:Ülkenin emperyalist savaş örgütlerinden çıkması, tüm yabancı askeri üslerin kapatılması, askeri anlaşmaların iptal edilmesi, kapıların NATO'ya ve savaş taciri emperyalist liderlere kapatılması için mücadele edilmesi.
Sendikal özgürlüler için yapılacaklar
* Demokrasi ve temel özgürlükler için mücadele: Bağımsız, özgür ve demokratik bir Türkiye'nin benimsenmesi, demokratik bir Anayasa oluşturulması, herkesin can güvenliğinin sağlanması, işkenceye son verilmesi, cezaevlerindeki insanlık dışı uygulamalara ve F tipi cezaevlerine karşı çıkılması, düşünce ve örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılması, gönüllü birliktelik koşullarının yaratılması için bütün güçlerin işbirliğinin geliştirilmesi.
* Sendikal hak ve özgürlükler için mücadele: Sendikalılaşma ve sendika seçme özgürlüğü, barajın ve noter şartının kaldırılması, referandum sisteminin yasalaştırılması, grev yasaklarının yasadan çıkarılması, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ve sosyal güvenlik kurumlarında demokratik temsil, federasyon kurulmasının yasal hale getirilmesi, yöneticilik için 10 yıl fiili çalışma koşulunun kaldırılması, konfederasyonların da toplu iş sözleşmesi yapabilmesi, hak ve dayanışma grevinin yasalaşması, Yüksek Hakem Kurulu'nun mevzuattan çıkarılması, sendika yöneticilerinin mahalli ve idari seçimlerde aday olup seçilmesi halinde yöneticiliklerinin sona ermesinin kaldırılması için mücadele edilmesi.
Kadın haklarına öncelik
* 4857 sayılı kölelik yasasına karşı mücadele: Her işçinin kıdem tazminatının garanti altına alınmasının ve bu haktan, sınırlama olmaksızın yararlanması, istihdam ve çalışma sürelerinin esnekleştirilmesi başta olmak üzere, hak kaybına neden olacak maddelerin toplusözleşme metinlerine girmemesi için üye sendikaların ortak tutum alması, yasanın tümüyle yeni baştan ele alınması için kararlı bir mücadele yürütülmesi.
* Emekçilerin Avrupası için mücadele: Avrupa Birliği'nin sermayenin çıkarları doğrultusunda dayattığı politikalara, emekçilerin kazanılmış haklarına dönük saldırılarına ve sosyal devletin tasfiyesini hedefleyen girişimlerine karşı mücadelenin yükseltilmesi; Avrupa Anayasası'nda sendikal hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması, uluslararası dayanışmanın güçlendirilmesi, Uluslar arası Hür İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ICFTU) ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ile iş ve güç birliğinin pekiştirilmesi.
* Kadın sorunu ve kadın işçilerin hakları: Kadın işçilerin örgütlenmesine öncelik verilmesi, kadın dairelerinin daha aktif ve koordineli çalışması, kadınların sendikaların tüm yönetim kademelerinde yer almalarının özendirilmesi, işyerlerinde kadınların yaşadığı kreş, cinsel taciz gibi konulardaki taleplerin sözleşmelere girmesinin sağlanması, cinsiyet temelinde ayrımcılık yapan maddelerin yasalardan çıkarılması ve kadın istihdamına yönelik politikaların oluşturulması için iktidar üzerinde baskı oluşturulması, bunun için kadın örgütleriyle işbirliği yapılması.(ÖG/BB)