Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) hukukçulardan oluşan bir kurulla birlikte hazırladığı yeni anayasa taslağını düzenlenen toplantıyla basına tanıttı.
"Özgürlükçü, Eşitlikçi, Demokratik ve Sosyal Bir Anayasa İçin Temel İlkeler" adlı taslakta, insan haklarına, demokrasiye ve yönetilen ilkelerini en aza indirecek, uzlaşma, özgürlük, sosyal eşitlik sağlayacak öneriler yer alıyor.
Taslakta hükümetin yeni anayasayı Kurucu Meclis'in kurulması öneriliyor.
Bugün Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'ndeki toplantıya taslağı hazırlayanlardan Prof. Dr. İbrahim Ö. Kaboğlu, Prof. Dr. Yılmaz Aliefendioğlu, Prof. Dr. A. Ülkü Azrak, Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, Prof. Dr. Mesut Gülmez, Prof. Dr. Sibel İnceoğlu, Doç. Dr. Sevtap Yokuş, Doç. Dr. Kadriye Bakırcı, Dr. Tuncer Özyavuz, avukat Fikret İlkiz ve Necdet Okcan da katıldı.
Üç bölümden oluşan anayasa taslağının ilk bölümünde yenileme gerekçesi ortaya konurken, ikinci bölümde çağdaş bir anayasanın dayanması gereken kurallar, kurumlar ve denge mekanizmaları, üçüncü bölümde ise yeni anayasa kurma sürecinde Kurucu Meclisin oluşturulması ve demokratik düzeyde ilerlemesini sağlayacak konulara yer veriyor.
Taslakta,
* Genel esaslarda evrensellik,
* İnsan hakları güvenceleri konusunda güvence ölçütleri, başvuru yolları, koruyucu kurumları anayasa da açıkça yansıtma
* Kişi özgürlükleri kapsamında, düşünce özgürlüğü ve ifadesi, basın özgürlüğü gibi konularda ırkçı söylem, özel yaşamı ihlal etme gibi konularda 'düşünce suçu' yaratmaya yol açacak hükümlere yer vermeme
* Sendikal haklar konusunda 'insanca yaşam' amacını gerçekleştirecek güvenceye bağlanması, çalışanların yasal haklarını gözetecek her türlü sözleşmeyi, maddeyi ön planda tutma,
* Eğitimde nitelikli eğitim alma hakkını güvence altına alma, herkesin eğitim hakkına sahip olma gibi bir çok duruma ilişkin konuya değiniliyor.
Prof. Dr. Kaboğlu'nun taslağın hazırlanma sürecine dair bilgileri aktardığı toplantıda konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, anayasa tartışmalarının kimler tarafından, nasıl ve niçin değiştirilmesi gerektiği tartışmasına vurgu yaparak, yeni anayasanın toplumun bütün kesimlerini kapsayan, katılımcı, çoğulcu bir süreçte hazırlanmasının önemine vurgu yaptı.
Çelebi, "Raporun, ülkemizde açık ya da örtülü bir biçimde devem etmekte olan, yurttaşlık, laiklik üzerine ve yönetimde merkez-çevre ilişkisi üzerine ifadesini bulan üçlü kırılma eksenine yeni açılımlar getirmesi, ezberleri bozmasını amaçlıyoruz" dedi.
"Taslağı TBMM, Başbakan, Cumhurbaşkanı ve milletvekillerine gönderileceğini" aktaran Çelebi "tartışılan yeni anayasanın bütün toplum kesimlerini kapsayan, katılımcı, çoğulcu ve şeffaf bir süreçte hazırlanması gerektiğini" söyledi, "emeğin kazanımlarını, eşitliği, özgürlüğü, toplumun her alanında örgütlenme özgürlüğünü hedefleyen çağdaş ve demokratik yeni bir anayasa öncelikle bizim talebimizdir" dedi.