Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) 1 Mayıs 2008'deki polis şiddetinin İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nin 1,10,11'le bağlantılı olarak 12,14 ve 18. madeelerini ihlal ettiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu.
Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu başkanlığında avukat Arzu Becerik, avukat Necdet Okcan, avukat Metin İriz, avukat Oya Ataman ve avukat Özgür Eryılmaz’dan oluşan hukukçular heyeti, 1 Mayıs 2007 olaylarında iç hukuk yollarının etkisizliği, 2008 1 Mayıs olaylarına ilişkin de bugüne kadar sadece bir polis memurunun ifadesinin alınmış olması karşısında bu kararı aldı.
Başvuruda İHAS'de 1. maddede düzenlenen insan haklarına saygı yükümlülüğünün, 10. maddede düzenlenen ifade özgürlüğünün, 8. maddede düzenlenen konut hakkının, 11.maddede düzenlenen örgütlenme ve toplanma özgürlüğünün, 10. maddede düzenlenen ifade özgürlüğü, 14. maddede düzenlenen ayrımcılık yasağının ve 13. maddede düzenlenen etkili başvuru hakkının ihlal edildiği öne sürülüyor.
Başvuruda hak ihlalleri ve dayanaklarına ilişkin açıklamalar şöyle:
Ayrımcılık
Polis Günü ya da Haftası gerekçesiyle iki senedir (Sendikaların Taksim Meydanında 1 Mayıs’ ı kutlayacaklarını açıklamasınin ardından) Emniyet Mensupları kendileri sokakları trafiğe kapatarak, huzurunu korumakla yükümlü oldukları vatandaşlarının koruma görevlerini aksatacak bir kalabalıkla görevlerinin başlarından ayrılarak, kutlamaya katılıyorlar.
Örgütlenme özgürlüğü
Sendikaların binaları konusunda özel düzenlemeler bulunması nedeniyle aslında bu binalara yönelik saldırılar Örgütlenme Özgürlüğünü ihlal eden nitelikte ise de bir yanıyla da İHAS 8. maddedeki korumayı da ihlal ediyor.
Etkili başvuru hakkı ihlali
Başbakan’ın, Bakanların, İstanbul Valisinin, Emniyet Müdürünün 1 Mayıs öncesi yaptıkları Taksim Meydanı’nın kullanılmasına izin verilmeyeceği açıklamaları hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu ancak aradan geçen zaman içinde Savcılık tarafından dava açılmadığı gibi , şikayet edilenlerin görevleri nedeniyle dava açılabilmesi için gerekli prosedürlere bile başlanmadı.
Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu DİSK'in internet sitesindeki açıklamada bu başvuruyla öncelikli hedeflerinin tazminat talebi olmadığını, esas hedeflerinin yapılan haksızlığın tescil edilmesi ve Türkiye'de 1 Mayıs'ın kollektif bir hak olarak kutlanmasının yolunu açmak olduğunu kaydediyor.
1 Mayıs 2008
Şişli'deki DİSK binası polis ablukasındaydı, bina içine gaz bombası atıldı. Şişli Etfal Hastanesi'nin sokağındaki gruba müdahale eden polis hastaneye girerek hastaların da bulunduğu bölümde biber gazı sıktı.
Polis Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İl Merkezi'ni basarak, gaz bombası ve plastik mermi kullandı. Dört işi cop darbesiyle, iki kişi plastik mermilerle olmak üzere 20'den fazla insan yaralandı.
1 Mayıs 2008'de 505 kişi gözaltına alındı, onlarca kişi yaralandı. (NZ)