Fotoğraf: DİSK
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün (17 Aralık) Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na sunulan bir işçinin aylık yaşam maliyetine ilişkin hesaplamayla ilgili DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu bir basın açıklaması yayınladı.
TIKLAYIN - TÜİK'ten Asgari Ücret Komisyonu'na: Bir İşçinin Aylık Gıda Harcaması 2 bin 331 TL
TÜİK’in her yıl bir işçinin geçimi için gerekli besin içi ve besin dışı harcamalara ilişkin asgari tutarı hesaplayıp Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na sunduğu hatırlatılan basın açıklamasında, TÜİK’in bu miktarı belirlerken, işçinin ailesini hesaba katmadığı ve tek bir işçinin asgari yaşam maliyetini hesapladığı belirtildi.
"Yıllardır eleştiri konusu"
"TÜİK Nereden Alışveriş Yapıyor?" başlıklı açıklamada bu hesaplama yönteminin uluslararası normlara aykırı olduğu ifade ifade edildi.
Açıklamada “Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çıkan asgari ücret, her yıl TÜİK'in tek bir işçi için belirlediği asgari yaşam maliyetinin altında kalmaktadır. Yani yıllardır Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda sadece uluslararası standartlara değil Asgari Ücret Tespit Yönetmeliğine de aykırı bir ücret belirlenmektedir. Büyük oranda iktidarın ve sermaye çevrelerinin ortak kararıyla, TÜİK'in hesaplamalarının bile altında asgari ücret belirlenmesi yıllardır eleştiri konusu olmaktadır” denildi.
2020 asgari ücretinin tespit sürecinde TÜİK’in bir skandala imza attığı belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“TÜİK, bir işçinin asgari geçim maliyetini ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 TL, orta statüde 2 bin 86 TL, hafif statüde bin 940 TL olarak hesapladı. TÜİK'in geçtiğimiz yıl verdiği rakamlarla karşılaştırıldığında bir işçinin asgari geçim maliyeti sadece yüzde 5,3 arttı.
“Öte yandan TÜİK'in iki hafta önce açıkladığı yıllık enflasyon oranı yüzde 10,53, ortalama enflasyon 15,87 oldu. TÜİK'in yine iki hafta önce açıkladığı bir yıllık gıda enflasyonunu yüzde 8,89, ortalama gıda enflasyonu yüzde 20,76 olarak ölçüldü.
"Gerçekleri çarpıtmaktır"
“Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomik Program'daki 2019 enflasyon beklentisi yüzde 12'dir. Ancak TÜİK'e göre işçilerin yaşam maliyetleri sadece yüzde 5,3 artmıştır. Baskılanmış ve iyimser resmi enflasyon oranının bile yüzde 10'un üstünde olduğu bir ortamda işçilerin asgari yaşam maliyetlerinin sadece yüzde 5.3 artığını iddia etmek akıldışıdır.
“Ücretleri baskı altına alarak ekonomik krizi atlatma politikasının bir parçası olarak imal edilen bu tür ‘mucizeler’, kurumlara olan güvensizliği daha da artırmaktadır. Uyarıyoruz: Çarşıda, pazarda, faturalarda her gün yaşadığımız gerçeği masa başında değiştirmeye kalkmak, gerçekleri çarpıtmak sorunları çözmeyecek, daha da ağırlaştıracak ve öfkeyi büyütmek dışında bir işe yaramayacaktır.
“Ülkeyi yönetenlerin yapması gereken verilerle oynamak, masa başı mucizeler yaratmaya çalışmak değil, insan onuruna yaraşır bir asgari ücret için gereğini yapmaktır.” (HA)