Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) bugünkü Avrupa Komisyonu – Türkiye Sendikal Haklar Mevzuatına Yönelik Üst Düzey Çalışma Grubu toplantısına katılmayacaklarını açıkladı.
DİSK’in toplantıya katılmama sebebi Soma madeninde 301 madencinin öldüğü iş cinayeti, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyenlere yönelik polis şiddeti ve Soma nedeniyle İzmir’de düzenlenen etkinlikte DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun saldırıya uğraması.
DİSK’in açıklaması özetle şöyle:
“DİSK olarak, Avrupa Komisyonu ve Türkiye arasında devam eden üyelik görüşmeleri çerçevesinde İstihdam ve Sosyal Politikaları içeren 19. Fasıl’ın açılmasında Türkiye’deki sendika yasalarının ILO Sözleşmelerine uygun hale getirilmesinin zorunlu olduğunu her yerde hatırlattık.
“Herhangi bir olumlu gelişme olmamasına rağmen diyalog sürecinden kopmadık, toplantılara katıldık, kurumların ve uzmanların görüşlerini dinledik. Ancak bu süre zarfında yasaların ILO 87 ve 98’e uygun olarak değiştirilmesi yani 19. Fasıl’ın açılması yönünde herhangi bir somut ve resmi adım atılmamıştır.
“Hükümet temsilcileriyle ‘sosyal diyalog’ toplantılarına katılıp, asla uygulama aşamasına geçmeyen teknik konular tartışıp hemen ertesinde aynı hükümetin kolluk güçlerinin uyguladığı şiddete maruz kalmak, “diyalog” için uygun zemini tamamen ortadan kaldırmaktadır.
“Bu koşullar altında ‘Türkiye Sendikal Haklar Mevzuatına Yönelik Üst Düzey Çalışma Grubu’ toplantısına katılmanın bir anlamı yoktur. Herkesin sendika kurma, sendikaya üye olma hakkını garanti altına almayan, bütün sendika üyelerine toplu sözleşme ve grev hakkı sağlamayan, ifade ve örgütlenme özgürlüğüne saygı göstermeyen yasa ve uygulamalar devam ettikçe, Türkiye’nin insanca yaşanabilir bir ülke olamayacağını ve 19. Fasıl tartışmalarının başlayamayacağına dair görüşümüz, bahsi geçen toplantıya yazılı olarak iletilmiştir.”
AB 19. Fasıl: Sosyal Politika ve İstihdam
İstihdamın artırılması, çalışma ve yaşama koşullarının iyileştirilmesi, uygun seviyelerde sosyal koruma sistemlerinin oluşturulması, sosyal ortaklarla diyalog tesis edilmesi, sürdürülebilir bir istihdam yapısı için insan kaynaklarının geliştirilmesi, sosyal dışlanma ve yoksullukla mücadele edilmesi, kadın ve erkekler için eşit fırsatlar sağlanması faslın kapsamını oluşturmaktadır.
Bu çerçevede, faslın alt konuları arasında, iş hukuku, iş sağlığı ve güvenliği, kadın ve erkek arasında eşit muamele, ayrımcılıkla mücadele, sosyal diyalog, istihdam, sosyal içerme ve sosyal koruma yer almaktadır. (EA)