DİSK, kıdem tazminatına karşı kasım ayı boyunca düzenlediği “Köleliğe Karşı #Direnİşçi” kampanyasını başlattı.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), kıdem tazminatına dair "kırmızı çizgileri" olduklarını belirterek yeni sistemde eleştirdikleri noktalara dikkat çekti.
"İşten çıkarma kolaylaşacak"
* Kıdem tazminatı işçinin iş güvencesi. Fona devredildiğinde, patron işçi çıkardığında toplu ödeme yapmak zorunda kalmayacak, böylece işten çıkarma kolaylaşacak.
* Kıdem tazminatı işçinin ücretinin bir parçası ve 13. maaşı. Tazminata el koymak işçinin ücretine el koymaktır.
* Kıdem tazminatı her işçinin kazanılmış hakkı. Fon sistemi işçi sınıfını bölmeyi amaçlıyor.
* Kıdem tazminatı işten çıkarma durumunda ödenen bir tazminat olmalı. Ancak hükümet ve patronlar kıdem tazminatını işten çıkarma sonrası derhal ödenen bir tazminat olmaktan çıkarmak istiyor. Emekli olduğumuzda ya da 10 yıl sonra alacağımız, ev almak gibi bir şarta bağlanacak bir para kıdem tazminatı değil.
"Bir gün bile çalışsan tazminat ödenmeli"
DİSK, tüm işçilerin kıdem tazminatı alması için ne yapılması gerektiğini şöyle özetledi:
* 1475 sayılı Kanun’un 15. maddesinde yer alan “Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır” cümlesinde “artan süreler için” ibaresi yerine “Bir yıldan artan ve az süreler için” ibaresi getirilerek, işçinin bir gün bile çalışması halinde kıdem tazminatına hak kazanmasının yolu açılmalı.
* Hak kayıplarına neden olan kıdem tazminatı üst sınırı kaldırılmalı.
"Devlet güvencesi olmalı"
* Ücret Garanti Fonu’nun kapsamı genişletilmeli; işverenin ödeme güçlüğüne düşmesi durumunda işçinin kıdem tazminatı güvenceye alınıp devlet tarafından ödenerek işverenden tahsil edilmeli.
* Kıdem tazminatının ödenmemesi durumunda işverenler için “en yüksek mevduat faizi” ödenmesi gibi caydırıcı olmayan bir yaptırım yerine, ayrıca tazminata hükmedilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalı. Böylelikle mahkemelerde kıdem tazminatı nedeniyle oluşan yığılmanın da önüne geçilebilir.
* Sendikal barajlar, örgütlenmenin ve grev hakkının önündeki tüm engeller kaldırılmalı.
"Daha fazla esnersek kayış kopar"
DİSK, Ulusal İstihdam Stratejisi’nde, 4857 sayılı İş Kanun’un gerekçesinde, Orta Vadeli Program’da, fon sisteminin gerekçesi olarak “daha fazla esneklik” gösterildiğine dikkat çekerek hükümetin tazminat fonu ile daha fazla esneklik öngördüğünü belirtti.
"Daha fazla esneklik demek kölelik demek. Kayıtdışı çalıştırmanın ve çalışma sürelerinin en yüksek olduğu ülkelerden birisi burası. Daha ne kadar esnememizi bekliyorsunuz? İşçi sınıfının esneyecek yeri kalmadı, zorlarsanız kayışlar kopar." (NV)