Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi 1 Mayıs'ta birlikte Taksim'e yürümek için kendilerine çok sayıda başvuru olduğunu açıkladı; herkesi saat 09:30'da Şişli meydanında buluşmaya davet etti.
Çelebi'nın bugünkü açıklamasından bazı notlar şöyle.
"Kürsümüzü geri alıyoruz": Çelebi "32 yıllık bir aradan sonra yeniden 1 Mayıs alanına yürüyoruz. Kürsümüzü geri alıyoruz. Bu başarı hepimizindir" dedi. Taksim işçi hareketi tarafından 1978'de "1 Mayıs Alanı" olarak ilan edilmiş, son kitlesel kutlama bu yıl gerçekleşmişti.
77 Katliamı aydınlatılmalı: DİSK korteji " 1 Mayıs 77'de Taksim'deydik. bugün de" ve "1 Mayıs 1977 katliamı aydınlatılmadan demokratikleşmeden söz edilemez" pankartlarının arkasında yürüyecek. 77'de öldürülenlerin ve eski DİSK Başkanları Kemal Türkler, Abdullah Baştürk ve Kemal Nebioğlu'nun fotoğraflarını taşıyacak. DİSK 1977 1 Mayıs'ında yakınlarını kaybedenlere de bir mektup gönderdi.
77'de Taksim'de olanlar yeniden Taksim'e çıkıyor: 1 Mayıs 1977 kutlamalarına katılmış çok sayıda kişi DİSK'e başvurarak 1 Mayıs kutlamalarına katılmak istediğini bildirdi.
İşçinin bir saatliğine bakan koltuğuna oturduğu gün değil: Çelebi "1 Mayıs işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. Bütün dünyada böyle kutlanır. İşçiler emekçiler taleplerini dile getirirler, taleplerinin gerçekleşmesi için mücadele hedeflerini belirler, dayanışmalarını sergilerler, birliklerini gösterirler. Bu içeriği, gerçeği unutulmamalıdır. İçinin boşaltılması uğraşına girilmemelidir. İşçinin bir saatliğine çalışma bakanının koltuğuna oturtulması değil, milyonlarca emekçinin işsizliğe, yoksulluğa, yoksunluğa, pahalılığa karşı mücadelesini yükseltmesidir" diye konuştu.
1 Mayıs'ın anlamı: Çelebi DİSK için 1 Mayıs'ın anlamını da "İşsizliğe, kıdem tazminatının kaldırılma taleplerine, 4-C uygulamalarına, işten çıkarılmalara, sendikal hakların budanmasına, esneklik dayatmalarına, güvencesiz çalışmaya, sendikasızlaştırmaya, taşeronlaşmaya, özelleştirmelere, uzayan çalışma saatlerine, insanların belini büken vergilere, kamu hizmetlerinin ticarileşmesine, sosyal güvenlik ve emeklilik hakkının gaspına karşı mücadelenin yükseltilmesidir. Bunları gerçekleştiren siyasal iktidara karşı mücadele hedeflerinin belirlenmesidir" diye özetledi.
Yasakçı uygulamalarla, emek düşmanlığıyla mücadele: Çelebi "Sendikalar yasakçı devlet uygulamalarına, iktidarın emek düşmanı politikalarına, sermayenin saldırılarına karşı mücadele edeceklerdir. Bunları her alanda dile getirmekten kaçınmayacaklardır" diye konuştu.
"Bize düşen halkların kardeşliği için mücadele": Çelebi açıklamasında "Bizlere düşen siyasete alabildiğine girmek; kitlesel gösterilere katılmak, taleplerimizi haykırmak; 12 Eylül düzeninin yarattığı köşesine çekilmiş insan kişiliğini yırtıp atmak; dayanışma ile el ele vermeye çalışmak; eşitlik, özgürlük, demokrasi, dayanışma, sosyal adalet, barış için, halkların kardeşliği için mücadele etmektir" de dedi. (TK)