Hükümetin 1 Mayıs'ı resmi tatil ilan etmez ve Taksim Meydanı'nda kutlamalara karşı çıkarken gösterdiği gerekçelere tepki gösteren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi "Talep etmiyoruz, kutlayacağız!" dedi.
Taksim'in her türlü kutlamaya açıldığını vurgulayan Çelebi, yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:
"Sıra emekçilerin kutlamalarına geldiğinde topluma 'provokasyon' korkuları yayılmakta, Taksim provokasyon merkezi olarak lanse edilmekte. Oysa, 40’ın üzerinde insanın öldürüldüğü 77 katliamından sonra 1978 yılında daha kitlesel olarak anma ve kutlama yapılmış, bir tek vatandaşımızın dahi ne burnu kanamış ne de en küçük bir olay olmuştur."
Hükümetin gerekçeleri
Hükümetin iki "gerekçesi" var: Birincisi bir günlük tatilin ekonomik maliyetinin 2 katrilyon olduğu. İkincisi de Türkiye'de çalışanların zaten tatil yaptığı, dünyanın başka ülkelerinde 1 Mayıs'ın tatil olmadığı.
Çelebi, hükümetin "ekonomiye duyarlı" davrandığı izlenimi verdiğini fakat rakamların bunu doğrulamadığını söyledi.
- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, kamudan batık bankalara 77 milyar dolar aktarıldı.
- Hazine Müsteşarlığı, 2006 sonu itibariyle 206.5 milyar dolarlık dış borcun yüzde 58.7’sini oluşturan 121.1 milyar doların özel sektör borcu olduğunu açıkladı.
- 1986'dan bu yana 30 milyar dolara ulaşan özelleştirme işlemlerindeki kaynak yurtiçi sanayi yatırımlarında kullanılmış olsaydı, dört PETKİM ya da dört TÜPRAŞ kurulabilir veya yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağlanabilir ya da bugünkü değerler üzerinden 60-70 yatak kapasiteli ve genel donanımlı 3 bin hastane kurulabilirdi.
- Özelleştirme uygulamaları sonucunda, 21 bin 676 işçi işten çıkarıldı.
- Hükümetin çıkardığı vergi affından 1 bakan, 15 milletvekili, 132 AKP il ve ilçe belediye başkanı yararlandı.
Türkiye'de emekçiler çok çalışıyor, az tatil yapıyor
Çelebi hükümetin ikinci iddiasına da şöyle cevap verdi:
- Batı Şeria’dan Bahreyn’e, Hindistan’dan Avrupa’ya, Somali, Zambiya ve Zimbabve’den Uruguay’a, Ermenistan, Etiyopya, Fas, Fildişi Sahilleri ve Filipinler’den Rusya’ya kadar, 1 Mayıs’ı resmi tatille bayram olarak kutlayan 166 ülke var.
- Türkiye’de çalışanlar diğer ülkelerin çalışanlarından neredeyse iki katı fazla çalışıyor, haftada 45-50 saatin üzerinde çalışarak fazla mesai yapıyor ancak yaptıkları fazla mesai için ayrıca ücret de almıyor.
- Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 2004 raporuna göre, OECD ortalaması yılda bin 739, Avrupa Topluluğu ortalaması ise bin 619 saat. Türkiye, yılda bin 930 saat ile en fazla çalışılan beşinci ülke.
- Belçika ve Hollanda’da yılda 30-35 gün tatil yapılıyor. Avusturya’da yılda 38 gün, Fransa’da 36, Danimarka, Finlandiya ve İsveç 34 günlük tatille bunları izliyor. (EÜ/NZ)