Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısıyla ilgili basına "mutabakatla sonuçlandı" denerek yansıyan Emek Platformu-hükümet görüşmelerinin aslında mutabakatla sonuçlanmadığını, yalnızca belli alanlarda hükümetin geri adım attığını duyurdu.
DİSK, Emek Platformu bileşenleri olarak temel kabul ettikleri üç konuda, emeklilik yaşı, yıpranma payı ve refah payı konularında taleplerinin karşılanmadığını, SSGSS'ye karşı mücadelelerinin süreceğini açıkladı.
Bakan Çelik: Tasarı perşembe Meclis'e geliyor
Bu arada Çalışma Bakanı Faruk Çelik, tasarının 27 Mart'ta Meclis Genel Kurulu'na geleceğini açıkladı.
Emeklilik yaşı, yıpranma payı, refah payı
DİSK'in üzerinde durduğu bu üç düzenlemede Emek Platformu'nun ve hükümetin savları şöyle.
Emeklilik yaşı: Hükümet tasarıdaki 65 yaştan vazgeçmedi. Emek Platformu şu an kadınlar için 58, erkekler için 60 olan bu sınırların değişmemesini istiyor.
Yıpranma payı: Fiili hizmet zammı olarak bilinen bu hak, aralarında gazeteciliğin de olduğunu bazı yıpratıcı işlerde çalışanlara ek haklar sağlıyor. Tasarı birçok sektörde bu hakkı kaldırıyor.
Refah payı: Tasarı emekli aylıklarının hesaplanmasına ilişkin kazançların güncellenmesinde kullanılacak katsayının belirlenmesinde gelişme hızının (refah payının) yüzde 100’ü yerine, yüzde 30’unu dikkate alıyor.
Emek Platformu 19 maddelik talep ve eleştirilerini daha önceden açıklamıştı.
Hükümet hangi alanlarda geri adım attı
Dün Emek Platformu bileşenlerinin başkanlarının Bakan Çelik'le görüşmesinden sonra, hükümet şu konularda geri adım atmıştı.
Emeklilik prim gün sayısı: İşçiler için tasarıda öngörülen 9 bin günlük prim ödeme gün sayısı, 7 bin 200’e çekildi. Bu 20 yıla denk geliyor. Emek Platformu’nun prim gün sayısındaki talebi, mevcut 7 bin günün değişmemesiydi.
Aylık bağlama oranı: Aylık bağlama oranı yükseltildi. Tasarıya göre mevcut sistemde 10 yılı dolduramayan SSK’lilerin aylık bağlama oranı yüzde 2’den yüzde 3’e çıkarıldı. Aynı şekilde 25 yıldan sonra çalışanların da yüzde 1,5 olan aylık bağlama oranları yüzde 2’ye yükseltildi.
Diş protezdeki katkı payı: Emek Platformu’nun bir başka talebine uygun olarak diş protezdeki yüzde 50’lik katkı payı ve yaş sınırı kalktı. Buna göre söz konusu tedaviler için mevcut uygulamadaki yüzde 10, yüzde 20’lik katkı payı geçerli olacak. Bunların üzerine ayrıca yüzde 50’lik katkı payı ödenmeyecek.
Yardımlarda kurum yetkili: Emzirme ve cenaze gibi yardımlar için de Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi konusunda anlaşıldı. (TK/GG)