Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) anayasa değişikliği referandumundaki tutumunu açıkladı; "hayır" diyor.
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi bugün DİSK Genel Merkezinde düzenlenen toplantıda, 12 Eylül darbesinde görev alanların yargılanmasını engelleyen geçici 15. maddenin kaldırılması için yıllardır mücadele ettiklerini, bu değişikliği içerse de hükümetin anayasa paketinin emekçiler için tuzaklarla dolu olduğunu söyledi ve ekledi:
"Biz bu tuzaklara düşmeyeceğiz. O yüzden DİSK referandum için 'hayır'lı olsun diyor."
DİSK referandum için "12 Eylül ürünü AnayasaK'a da, 12 Eylül uzantısı Banayasaya da hayır" başlıklı bir kampanya başlattı.
Konfederasyon, daha önce Devlet Bakanı Cemil Çiçek'e, hükümet temsilcilerine anayasa değişikliğini geri çekmelerini, değişikliğe seçim, siyasi partiler, toplantı ve gösteri yürüyüşleri, sendika, toplu sözleşme, grev ve lokavt yasalarından başlamasını, seçim barajını "en azından" yüzde 5'e indirmesini önermişti. (BT)
Çelebi, yeni anayasanın 12 Eylül ruhuyla hazırlandığını ifade ederek "Anayasa değişikliğinde toplumsal mutabakat değil Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) siyasi ihtiyaçları baz alınmıştır" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "12 Eylül Anayasası'nın en çok eleştirilen yönlerinden biri yürütmenin yargı üzerindeki etkinliğinin fazla olmasıydı. Bugün Anayasa mahkemesinin denetiminden geçmiş ve referanduma sunulan bu metin, bunu daha da artırmıştır." "Anayasanın; toplumun tüm kesimlerinin, sürecin her aşamasında etkin katılımına olanak veren demokratik bir yöntemle hazırlanması gereken, ortak beklenti ve özlemlerini en geniş biçimde karşılayan, gelecekteki siyasal ve sosyal barışı amaçlayan, ilerleme ve gelişmelere açık bir belge olması gerekir. Bu, AKP tarafından görmezden gelinmiştir." DİSK'in yeni anayasa için hazırladığı ve hükümetle de paylaşılan "Özgürlükçü-Eşitlikçi Demokratik ve Sosyal Yeni Bir Anayasa İçin Temel İlkeler" başlıklı raporunun AKP tarafından yeterince dikkate alınmadığını dile getiren Çelebi, anayasa değişikliğinin "emekçilerin elini kolunu bağladığını" söyledi. "Aksine Emekli-Sen, Genç-Sen ve Çiftçi-Sen'e karşı kapatma davalarını açan ve bu davaları kararlı bir şekilde takip eden iktidarın İçişleri Bakanlığı'nın kendisidir. Değişiklik, grev yasaklarını kaldırmamış, genel grev ve dayanışma grevi hakkı getirmemiş, tersine kamu çalışanları için mutlak grev yasağı getirmiştir." "AKP'nin hazırladığı Anayasa değişiklikleri konusunda "Yetmez ama evet" diyenler, "Hayır'cı" saflarda bir bulanıklık yaratmak istiyorlar. Gerçeği gizledikleri gibi, "Hayır" diyenleri itham etme fütursuzluğu yapmaktadırlar." Çelebi, değişiklik paketinin bir bütün olarak oylamaya sunulmasının da sakıncalarına dikkat çekti, "Halka, ya toptan 'Evet' ya toptan 'Hayır' oyu vermesi dayatılmakta ve 'Kırk katır mı kırk satır mı' denilmektedir" dedi.(BT)"AKP, toplumsal mutabakatı görmezden geldi"
"Yetmez ama evet' diyenler bulanıklık yaratıyor"