* Fotoğraf: DİSK.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan'dan oluşan DİSK heyeti iki gün önce (28 Ağustos) artan vergilerle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir dizi görüşme gerçekleştirdi.
Heyetin vergi görüşmeleriyle ilgili ziyaret ettiği isimlerden biri de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'di. İYİ Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşen ziyaret, DİSK'in ve yöneticilerinin sosyal medya hesaplarından duyuruldu.
"Türkler kızı olarak"
Paylaşımın ardından birçok sosyal medya kullanıcısı sendikaya tepki gösterdi.
43 yıl önce (22 Temmuz 1980) evinden çıkıp sendikaya gitmek üzere arabasına binerken öldürülen DİSK'in kurucusu ve Türkiye Maden İş Sendikası Genel Başkanı Kemal Türkler'in kızı Nilgün Türkler de, görüşmeye tepki gösteren isimlerden biriydi.
Nilgün Türkler, sosyal medya hesabından şöyle dedi:
"DİSK 4 harf artık ve hala ekmeğini yiyip kullanıyorlar, ilk ziyaretlerinde de büyük tavır koydum. Ben babamı öldüren katillerin cenazesine gidenlere suç duyurusunda bulunurken, bunlar ziyarette... Türkler kızı olarak bildireyim dedim..."
Kemal Türkler hakkında
Sendikacı, DİSK'in kurucusu.
1947'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi. Bir yandan öğrenimini sürdürürken, bir yandan da Emayetaş fabrikasında çalışmaya başladı. Emayetaş fabrikasında çalışırken 1948'de Maden-İş'e üye oldu. Yüksek öğrenimini yarıda bırakarak yedek subay olarak askere alındı. Askerlik dönüşü tekrar Emayetaş'ta çalışmaya başladı.
1953'te Maden-İş'in Bakırköy Şube Yönetim Kurulu'na seçildi. 1954'te de Genel Kurul'da Genel Yürütme Kuruluna'na seçilerek, Genel Sekreterlik görevini üstlendi. Aynı yıl içinde yapılan Genel Kurul'da Genel Başkanlığa getirildi. 26 yıl aralıksız sürdürdüğü Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkanlığı döneminde, sendikasının Türkiye çapında örgütlenmesine bizzat katılarak öncülük etti.
13 Şubat 1961'de Rıza Kuas, Kemal Nebioğlu, İbrahim Güzelce ve Avni Erakalın gibi arkadaşlarıyla birlikte Türkiye İşçi Partisi'ni (TİP) kurdu ve genel sekreterliğini yaptı. TİP'in 1971'de Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılmasına kadar parti içinde aktif olarak çalıştı.
1961 Anayasası'nda yer alan grev hakkının gerçekleşmesi için, Türkiye İşçi Sendikaları Konfedarasyonu (Türk-İş) içinde birçok sendikacıyla birlikte mücadele verdi. 1963'teki Maden-İş Sendikası'nın Kavel'de başlatmış olduğu direnişin yürütülmesinde de aktif rol aldığı. Bir yıl sonra Singer Fabrikası'nda başlatılan grev nedeniyle de Türk-İş Genel Başkanı Seyfi Demirsoy'la birlikte kısa bir süre tutuklandı.
Aynı yıl 26 Ocak'ta yapılan sendika yönetim kurulunda Türk-İş'e karşı muhalefet kararı alan Maden-İş'in Lastik-İş, Basın-İş ve Gıda-İş'le birlikte Sendikalar Arası Dayanışma Örgütü (SADA) içinde yer almasını sağladı. Paşabahçe grevi nedeniyle Türk-İş'ten geçici olarak ihraç edildi. Daha sonra da Türk-İş'ten ayrılarak 13 Şubat 1967'de DİSK'i kurdu.
1977'de yapılan 6. Genel Kurul'a kadar DİSK'in genel başkanlığını yaptı. DİSK Türkler'in öncülüğünde 15-16 Haziran 1970'te iki gün süren büyük işçi direnişi gerçekleştirdi. Tutuklandı.
DİSK Yürütme Kurulu içinde diğer üyelerle anlaşmazlığa düşen Türkler, Aralık 1977'de yapılan 6. Genel Kurul'da genel başkanlığa seçilemedi. Bu tarihten sonra Maden-İş Sendikası'nın genel başkanlığını yürüttü.
22 Temmuz 1980'de İstanbul Merter'deki evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.
1926'de Denizli'de doğdu.
Birleşik Metal-İş'in hazırladığı ve Türkler'in yaşam öyküsünü anlatan kitapçığa buradan ulaşabilirsiniz.
Kemal Türkler hakkında bir belgesel |
(TY)