Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 2007, 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları nedeniyle, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi hakkında "Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmaya özendirmek ve kışkırtmak" suçlamasıyla açılan davada beraat kararı verdi.
2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 27 ve 34. maddeleri uyarınca üç yıldan beş yıla kadar hapis istemiyle yargılanan DİSK lideri Çelebi, bugün (1 Temmuz) görülen karar duruşmasında, suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle aklandı.
Çelebi: "Düşünce özgürlüğü çerçevesinde hareket ettik"
Mahkeme savcısı da, duruşmadaki esas hakkındaki mütalaasında, "suçun unsurlarının oluşmadığı" yönünde görüş bildirdi.
Süleyman Çelebi, yaptığı yazılı savunmasında, konfederasyon olarak, kimseyi suç işlemeye davet etmediklerini ve suça teşvik etmediklerini ifade ederek, 1977 yılında 36 kişinin hayatını kaybettiği Taksim'daki provokasyonu kınamak istediklerini söyledi.
"Biz, gerek İstanbul Valiliği'ne gerekse de kamuoyuna, anayasa ve uluslararası sözleşmeler başta olmak üzere hukuktan kaynaklanan demokratik haklarımızı hatırlatıp, bu hakları kullanacağımızı ifade ettik."
Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının Anayasa ve usulüne göre kabul edilmiş uluslararası sözleşmelere göre kullanılması gerektiğini, bunun suç olmadığını ifade eden Çelebi, düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde hareket ettiklerini kaydetti.
"1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı"nı kutlamak, Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (İLO) organ kararlarına göre sendikaların asli fonksiyonu ve görevi olup, 87 ve 98 sayılı ILO sözleşmelerinden doğan örgütlenme hakkının ayrılmaz bir parçasıdır."
Savcılık şiddete delil bulamadı, dosya kapandı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, DİSK başkanı Çelebi ve gazeteci Alper Turgut dahil 38 kişinin 1 Mayıs 2007'de saldırıya uğradıkları gerekçesiyle yaptıkları şikayeti, polis şiddetini "yasal zor" olarak nitelendirerek, takipsizlikle sonuçlandırmıştı.
"...kamu davası açmaya yeter, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği, mağdurların meydana gelen yaralanmaların dereceleriyle şüphelilerin yasal olarak kullandıkları zor arasında herhangi bir orantısızlık bulunmadığı, müsnet suçun unsurlarının oluşmadığı anlaşıldı."
Alper Turgut'un şikayetiyle eylemlerindeki polis şiddeti, İstanbul 9. İdare Mahkemesi kararıyla mahkum edilmişti.(EÖ/EZÖ)