Haberin İngilizcesi için tıklayın
DİSK, KESK, TTB ve TMMOB 1 Mayıs’ı İstanbul’da Bakırköy Halk Pazarı’nda kutlayacaklarını açıkladı.
DİSK Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısına DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK Yönetim Kurulu üyesi Kanber Saygılı, DİSK üyesi sendikaların merkez ve şube yöneticileri ve işçiler katıldı.
Ortak açıklamada “Dört emek ve meslek örgütü başta olmak üzere, dost kurumlarla beraber, İstanbul’da Bakırköy Halk Pazarı başta olmak üzere, Türkiye’nin her yerinde olabildiğince yaygın, kitlesel, coşkulu ve HAYIR’LI 1 Mayıs buluşmalarını birlik içerisinde örgütleyeceğimizi ilan etmek istiyoruz” dediler.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın Taksim'de kutlanmayacağı açıklamıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da bugün, "1 Mayıs'ı Ankara Tandoğan'da kutlayacağız" dedi. "1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak için ısrarlı olunmamalı. Kutlamalar için güvenlik öncelikli konudur" ifadesini kullandı.
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB İstanbul'da her yıl Taksim'de yapılan 1 Mayıs kutlamasını geçen yıl Bakırköy Halk Pazarı'nda kutlamıştı.
“Hayır'ını al da gel”
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu İşçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ortak açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“1 Mayıs 1977’deki kontrgerilla katliamının 40’ıncı yılında da bu dayatmanın sürdürülmüş olması ölenlere ve işçi sınıfına saygısızlık olarak tarihe geçecektir. 15 Temmuz darbe girişimine karşı, bizler de dahil olmak üzere, yurttaşların buluştuğu Taksim alanı ne yazık ki yeniden yasaklı meydan haline getirilmiştir.
“Hukuku, demokrasiyi, evrensel temel hak ve özgürlükleri yok saymayı bir rejim biçimi olarak benimsemiş anlayışa karşı, bu yıl her zamankinden çok daha yaygın, kitlesel ve coşkulu bir biçimde buluşmayı görev biliyoruz.
“Emekçilerin haklarını geliştirmeyen, aksine zarar veren ve tek adam rejimini dayatan bir anayasa için referanduma gidildi. Devletin tüm olanaklarının kullanılmasına, tek sesli medyaya, hayır diyenlerin engellenmesine rağmen yurttaşların en az yarısı Hayır dedi. Böyle bir anayasa değişikliği ile ülke huzur, barış ve istikrar bulamayacaktır. Türkiye’nin acil ve yaşamsal ihtiyacı eşitlikçi, özgürlükçü, laik ve sosyal bir Anayasadır. Halkın en az yarısının Hayır dediği bir rejim değişikliğini, cebren ve hile ile meşrulaştırma girişimlerine karşı 2017 1 Mayıs’ı çok daha anlamlı ve önemli hale gelmiştir.
“2017 1 Mayıs’ı, milyonların hayır’lı buluşmaları olarak örgütlenecektir. Yüz binin üzerinde kamu emekçisini ve işçiyi, haklarında hiçbir yargı kararı bulunmadan işinden eden Kanun Hükmünde Kararnamelere, OHAL fermanlarına Hayır demek için 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız. Sendikal örgütlenme hakkını KHK ile ortadan kaldıran, kamu emekçilerinin toplu iş sözleşmesi hakkını ve kazanımlarını yok sayan antidemokratik uygulamalara teslim olmayacağız. Halkın seçtiği vekillerinin yaptığı Seçim Yasası’nı yok saymayı marifet bilen YSK örneğinde olduğu gibi, adaletin çivisinin çıktığı, meclisin tamamen yok sayıldığı tek adam rejimine 1 Mayıs meydanlarında tüm gücümüzle Hayır diyeceğiz.”
1 Mayıs ve Taksim
Türkiye’ye 1 Mayıs ilk kez 1906 yılında kutlandı.
1925’te Takrir-i Sükun Kanunu'yla her türlü gösteri ve yürüyüş yasaklanınca, 1 Mayıs da kitlesel olarak kutlanamaz hale geldi.
50 yıllık aradan sonra, 1976’da DİSK'in (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) Taksim Meydanı’nda düzenlediği 1976 1 Mayıs'ı, Türkiye'de kitlesel 1 Mayıs kutlamalarının başlangıcı oldu.
1977’de yine Taksim Meydanı’nda düzenlenen 1 Mayıs’a ateş açılması ve 41 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine 1977 1 Mayıs’ı “Kanlı 1 Mayıs” olarak tarihe geçti. 1 Mayıs, 1978’de de Taksim Meydanı’nda kutlandı.
1979’da İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı ve sokağa çıkma yasağı kondu.
1981’de 1 Mayıs, resmi tatil olmaktan çıkarıldı.
1989’da İstanbul'da 1 Mayıs'ı kutlamak için İstiklal Caddesi'nden Taksim'e yürümek isteyen 2000 kişilik grup polis tarafından dağıtıldı. Olaylar sırasında alnından vurulan Mehmet Akif Dalcı adlı genç bir gün sonra öldü.
1990’da İstanbul'un çeşitli semtlerinde yapılan 1 Mayıs eylemlerinde 40 kişi yaralandı, 2 bin kişi gözaltına alındı. Yaralılardan Gülay Beceren felç oldu.
1996’da Taksim Meydanı’nın yasaklı olduğu gerekçesiyle Kadıköy’de düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarında çıkan olaylarda üç kişi hayatını kaybetti. Kadıköy de 2005’e dek 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmedi.
2006’da 1 Mayıs kutlamaları Kadıköy’de gerçekleşti. DİSK, KESK ve Türk-İş üyeleri 1997 1 Mayısı’nda katledilenler anısına Kazancı Yokuşuna karanfiller bıraktı. Taksim Meydanında basın açıklaması yapan Mücadele Birliği üyelerine polis cop ve biber gazı kullanarak müdahale etti; 34 kişiyi gözaltına aldı.
2007’de İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanmaya izin verilmeyeceğini açıkladı. Binlerce polis Kazancı yokuşunu çevreledi. Yapılan pazarlıklar sonrasında Valilik, yaklaşık 500 kişilik grubun Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs açıklaması yapmasına izin verdi. Dolmabahçe’de bekleyen 1500 kişilik grubun Taksim Meydanı’na çıkmasına izin verilmedi. Polis saldırısı yaşandı.
2008’de İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs günü Taksim’e toplu ulaşımın durdurulacağını, polisin gerekli önlemleri alacağını açıkladı. Taksim Meydanı’na gitmek isteyenler polis şiddeti işe karşılaştı. Polisin ağır müdahalesinden dolayı, sendikalar Taksim Meydanı’na gitmeyeceklerini açıkladı. 1 Mayıs ara sokaklarda kutlandı.
22 Nisan 2009 günü TBMM Genel Kurulu'nda, 1 Mayıs'ın, "Emek ve Dayanışma Günü" adıyla tatil olmasına ilişkin kanun tasarısı kabul edildi.
2009’da beş binden fazla kişi, Taksim meydanına 1 Mayıs'ı kutladı. Valilik, 1 Mayıs öncesinde gaz kullanılmayacağı söz vermiş olmasına rağmen, polis göstericilere gaz ile müdahale etti.
2010 1 Mayıs’ında 32 yıl sonra Taksim Meydanı ilk kez ‘eyleme’ açıldı.
2011 ve 2012 1 Mayıs’ları da 2011 ve 2012 1 Mayıs’ları Taksim’de polis müdahalesi olmadan kutlandı.
2013’te Taksim Meydanı’na gitmek isteyen gruplara polis saldırısı yaşandı. Beşiktaş’da yedi saat süren polis saldırısının ardından gerçekleşen kutlama sonunda da polis saldırısı geldi.
2014 ve 2015’te de Taksim Meydanı 1 Mayıs kutlamalarına kapatıldı. Taksim Meydanı’na ulaşmak için Beşiktaş ve Şişli de toplanan gruplar polis saldırısı ile karşılaştı. (BK)
* Fotoğraf: http://disk.org.tr