DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, iş sağlığı hizmetlerinin kamuda ve az tehlikeli iş yerlerinde 2020 yılına ötelenmesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.
18 Haziran’da TBMM'de kabul edilen Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın uygulanması az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren 50 altı çalışanı olan işletmeler ile kamu kurumları için 2017’den 2020’ye 3 yıl ertelendi.
İstanbul Tabip Odası’nda yapılan toplantıya DİSK Genel Sekreteri Dr. Arzu Çerkezoğlu, KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak, TMMOB Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Göltaş ile TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel katıldı.
"İş kazaları artmaya devam edecek"
Ortak açıklamada meslek örgütleri ve sendikalara danışılmadan yasalaşan 6331 sayılı yasaya işçi sağlığı hizmetlerini özelleştirdiği için yasalaşma sürecinde tepki gösterdikleri hatırlatıldı. Açıklamada zaten yasada eksiklikler varken bir de belli iş yerleri için ertelenmesinin iş kazalarını arttıracağı ifade edildi.
“AKP hükümetleri 2002 yılından bu yana ulusal ve uluslararası sermaye kuruluşlarının isteklerini yerine getireceklerini bildirdiler. İşçileri esnek ve güvencesiz çalışma koşullarına mahkum ettiler. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin verileri ile 2016 yılında 1970 işçimizi işçi cinayetlerinde kaybettik.
"İşçi sağlığı hizmetlerini özelleştiren 6331 sayılı yasanın işçilerin sağlık ve güvenliklerini koruyamadığı biliniyorken, bu yasanın ilgili maddelerinin uygulanmasının ertelenmesi milyonlarca kamu emekçisi ve işçimizin beden bütünlüklerine bir saldırı. İş kazaları, meslek hastalıları artmaya devam edecek."
"İş güvenliği mali yük olarak görülemez"
Prof. Dr. Raşit Tükel "Kamusal alan iş güvenliğinden yoksun bırakılmış durumda. Örneğin sağlık alanında tehlikeli ve çok tehlikeli işler yapılmakta ama bu ertelemeyle kapsam dışı bırakılıyor. Diğer yandan 50’den az işçi çalıştırılan ya da az tehlikeli denilen işyerlerinde de çok vahim olaylar yaşanabiliyor. Yakın bir zamanda Kumkapı’da yaşanan otel yangınını*, Maltepe’de bir işyeri yangınını ve benzeri olayları, ölümlerin yaşandığını hatırlıyoruz. Yaşanan bu örnekler işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında atılacak adımların aciliyetini ortaya koyuyor” diye konuştu.
DİSK Genel Sekreteri Dr. Arzu Çerkezoğlu ise “AKP’nin hazırladığı tüm yasalarda sürekli karşımıza işverenlerin üzerindeki mali yükün azaltılmasından söz edilmektedir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği, işçilerin yaşamı, kazanılmış haklar asla bir mali yük olarak görülemez, temel bir insan hakkıdır” dedi.
2017'de 741 işçi öldü
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ne göre, 2017 yılının mayıs ayında en az 146, yılın ilk beş ayında ise en az 741 işçi yaşamını yitirdi. (NV)
* 14 Haziran’da Kumkapı’da Çifte Gelinler Caddesi'nde bulunan 6 katlı otelin birinci katında çıkan yangında üç kişi hayatını kaybetti.