Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 15-16 Haziran direnişinin 40. yıldönümünde bir dizi etkinlik düzenliyor.
Yarın (salı) saat 06.45'te Birleşik Metal-İş Sendikası önünde toplanılacak ve ardından Dudullu Organize Sanayi bölgesinde bildiri dağıtılacak.
Çarşamba saat 20.00'da da Kartal Meydanı'nda "İşçiler Konuşuyor" şenliği düzenlenecek.
İstanbul Tabip Odası'nın da içinde olduğu "Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu" da yarın saat 12.00'da Kadıköy Altıyol'dan Yoğurtçu Parkı'na yürüyecek.
Örgütlenme özgürlüğü için...
1970 yılında yapılan bir yasa değişikliğiyle sendikaların işkolunda toplu sözleşme yetkisi ve yine konfederasyonların temsil yetkisi de tüm çalışanların üçte birinin üye olması koşuluna bağlanmıştı. Sendikaya üyelik ve sendikadan istifada, noter şartı getirilmişti.
Bu şekilde fiilen DİSK'in varlığına son verilmek, örgütlenme özgürlüğü emekçilerin elinden alınmak istenmişti. Ancak emekçiler kendilerine, örgütlerine ve haklarına yapılan bu saldırı girişimi üzerine anayasal hakları olan "direnme hakkı"nı kullanma kararı almışlar ve 15 Haziran'da bu kararlarını yaşama geçirmişlerdi.
İki gün boyunca binlerce emekçinin sokaklarda tepkilerini dile getirerek örgütlerine sahip çıkmasının ardından yasa, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Ancak 12 Eylül 1980 darbesinin ardından tekrar yürürlüğe konuldu.
15-16 Haziran'da 168 fabrikadan 150 bin civarında işçi eyleme katıldı; direnişe şiddetle müdahale edilmesi sonucu üç işçi öldü; 200’den fazla kişi yaralandı; sıkıyönetim ilan edildi, yüzlerce sendikacı 12 Mart mahkemelerinde yargılandı, olayların ardından 5 bini aşkın işçi işten atıldı..
Destek
Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMOOB) başkanı Mehmet Soğancı, yaptığı yazılı açıklamalayla "15-16 Haziran direnişini yaratanları selamlıyoruz" dedi.
"Türkiye'deki hak ve özgürlükler mücadelesinin üzerinden 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 karanlığı geçti. Şimdi de küresel kapitalizmin krizi insanımızın geleceğini karartıyor. Emekten ve insandan yana olanların 15-16 Haziran ruhu ile tüm bu açık saldırılara direnmekten başka yolu yoktur. Aklımızda, direnişin simgesi Tekel işçilerinin gösterdiği yol olmalı."
Makina Mühendisleri Odası (MMO) başkanı Ali Ekber Çakar da "2003 yılında İş Yasası, ardından ilgili yasalarda yapılan çok sayıda değişiklik ile esnek, güvencesiz istihdam, taşeron çalıştırma ve iş sağlığı ve güvenliği alanlarında serbestleştirme, kuralsızlaştırma doğrultusunda önemli düzenlemeler yapıldı" dedi.
"Böylece kiralık işçi büroları, ödünç işçi ve alt işveren uygulamaları gündeme gelmiş, hatta İşsizlik Sigortası Yasası ile işsizlik fonundan sermayeye destek sunulmuştur. En son 1,3 milyon kamu çalışanının iş güvenceli çalışmadan güvencesiz çalışma koşullarına geçirilmesi için bir yasa değişikliği de gündeme girmiştir. Çalışma yaşamının insanı ve emeği, iş güvenceli, örgütlü, toplu sözleşme ve grev hakları ile tam istihdamı esas alan, iş kazalarını en aza indirecek şekilde örgütlenmesi pekâlâ olanaklıdır." (EÜ/EÖ)