Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) heyetinden çekilme kararı aldığını duyurdu.
Genel Başkan Süleyman Çelebi tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2821 ve 2822 sayılı yasalarda değişiklik öngören kanun teklifinin, işçi ve işveren konfederasyonlarının hükümetle yaptığı görüşmeler neticesinde ortaya çıkan metinden farklı olduğu ve planlanan iyileştirmelerden geri adım atıldığı savunuluyor.
Açıklamada, meclis komisyonundaki tartışmalar sonucunda nihai şeklini alan kanun teklifinin ILO normlarına uygun olmadığı, Türkiyeli emekçilerin antidemokratik, özgürlükleri sınırlayan ve sendikal hakların kullanımını neredeyse olanaksızlaştıran yasalarla baş başa bırakıldığı ileri sürülüyor.
Antidemokratik düzenlemeler
Teklif başlıca şu noktalarda eleştiriliyor:
- Uluslararası sözleşmelerin uygulanması ile ilgili Anayasa'nın 90. maddesi göz ardı ediliyor, çeşitli toplumsal kesimlerin sendikal örgütlenmesine olanak tanınmıyor.
- Belge eksikliği nedeniyle sendika kapatılması öngörülüyor.
- İşçinin üyelik iradesini ortaya koyması ile ilgili her durum kuşkuyla denetleniyor.
- İşsiz kalan işçinin sendikal üyeliğinin bir yıl içinde düşmesi yasa hükmü haline getiriliyor.
- Sendikaların iç işleyişlerini ve faaliyetlerini ayrıntılı olarak belirleme alışkanlığı sürdürülüyor.
- Sendikaların radyo ve televizyon kurma yasağı devam ettiriliyor.
- ILO ölçütlerine aykırı baraj örtülü hale getiriliyor, çifte baraj ve yüksek işletme barajı korunuyor.
- Toplu iş sözleşmesi düzeyleri için açılımlar öngörülmüyor.
- Yetki uyuşmazlıklarına çözüm getirilmiyor.
- Bütün grev engelleri ve yasakları korunuyor.
- Zorunlu tahkimden vazgeçilmiyor.
ILO
1919'da kurulan ILO, sözleşmeler ve tavsiye kararları vasıtasıyla çalışma hayatına ilişkin temel haklar, örgütlenme özgürlüğü, toplu pazarlık, zorla çalıştırmanın engellenmesi, fırsat ve muamele eşitliği gibi çalışmaya ilişkin tüm konularda uluslararası çalışma standartları oluşturan bir Birleşmiş Milletler (BM) ihtisas kuruluşudur.
Yönetim kurullarına işçi ve işveren temsilcilerinin hükümetlerle eşit olarak katıldığı üçlü bir yapısı vardır. (KM/EZÖ).