Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "memur-işçi ayrımını ortadan kaldırılması ve çalışanlara grevle birlikte lokavt hakkı da tanınması" önerisini "oy avcılığı" olarak nitelendirdi.
Çelebi, çalışanların haklarını geriye götürecek değil hak ve özgürlükleri genişletecek bir anayasa değişikliği taslağı hazırlanmasını istedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarının bütün çalışanlara ayrımsız grev hakkı tanıyan Avrupa Sosyal Şartı'nın 5. ve 6. maddelerine çekince koyduğunu hatırlatan Çelebi, hükümetin DİSK'in 1991'den bu yana talep ettiği Ortak Çalışanlar Yasası'na kayıtsız kaldığını da vurguladı.
Çelebi, "Sayın Başbakan, referandumda 'evet' oylarını artırma umuduyla Ortak Çalışanlar Yasası'nı ortaya atıyor. Ortak Çalışanlar Yasası, oy avcılığına malzeme yapılamaz" diye konuştu.
Uluslararası belgelerde lokavtın "hak" değil "işveren uygulaması" olarak kabul edildiğini vurgulayan Çelebi, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
- Demokratik ülkelerde lokavtın bir hak olmaması sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir. Sosyal olarak üstün konumda olan işverenlere karşı işçilerin haklarını dengelemek için verilmiş olan grev hakkına karşı lokavtı kabul etmek, sosyal dengeyi bozacak bir olgudur.
- Avrupa'da lokavt İsveç dışında hiçbir ülkede hak olarak düzenlenmemiştir. İsveç'te ise sendikalaşma oranı yüzde 90'lardadır.
- DİSK 1991'den bu yana bütün emekçilerin, çalışanların ortak ve güçlü mücadelesini sağlayacak "Ortak Çalışanlar Yasası"nı talep etmektedir.
- Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) ve Avrupa Birliği'nin (AB) taleplerine rağmen dokuz yıl boyunca sendikal yasaları değiştirmeyen, 2821 ve 2822 sayılı Sendikalar Kanununun örgütlenme ve grev haklarını düzenleyen Bursa Mutabakatı'nı kabul etmeyen, kanun tekliflerini Meclis'te bloke ederek yasalaştırmayan Sayın Başbakan, referandumda "evet" oylarını artırma umuduyla "Ortak Çalışanlar Yasası"nı ortaya atmaktadır.
- Yeni bir anayasa yamalı bohça gibi ve emekçilerin mevcut haklarının gerisinde maddeler içerilerek önerileceğine, bir bütün olarak hak ve özgürlükler genişletilerek referanduma sunulmalıdır.