DİSK Genel İş Sendikası, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile Diyarbakır, Urfa, Mardin, Van, Batman, Şırnak ve Hakkari’deki belediye ve taşeron şirketlerde Genel İş üyesi 1263 işçinin iş akdinin feshedildiğini, 185 işçinin iş akdininse askıya alındığını açıkladı.
DİSK/Genel-İş Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısında açıklamayı Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan yaptı, toplantıya Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk, DEV Maden-Sen Başkanı ve DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen katıldı.
"OHAL sendikal hakları olumsuz etkiledi"
Konuşmasında “Her türlü demokrasi karşıtı yönetime karşı duran DİSK/Genel-İş olarak 15 Temmuz darbesine de karşı durduk” diyen Çalışkan, demokrasinin güçlendirilmesini beklerken OHAL’in kalıcılaştırıldığını belirterek, “Bu demokrasi dışı ve olağanüstü durum sendikaları, sendika üyelerini ve sendikal hakları da olumsuz etkiledi” diye konuştu.
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda Bakanlar Kurulu’na verilen grev erteleme yetkisi genişletildiğini hatırlatan Çalışkan, binlerce kamu çalışanı ile birlikte belediyelerde, belediye şirketlerinde ve belediyelerdeki taşeron şirketlerde çalışan binlerce işçinin iş akitleri feshedildiğini ya da askıya alındığını vurguladı.
"Sendikamıza karşı hukuksuzluk"
Çalışkan’ın aktardığına göre;
* Sadece son birkaç günde Mersin Akdeniz Belediyesi’nde bir taşeron şirketten 100 Genel İş üyesi,
* Dersim’de taşeron şirketten 51 Genel İş üyesi,
* Ağrı’da taşeron şirketlerden 62 Genel İş üyesinin iş akitlerinin feshedildi.
Dersim’de işten çıkarılan 51 işçinin aynı gün işe başlatıldığının altını çizen Çalışkan “Bu durumu işçilere karşı yürüyen hukuksuzluğun yanı sıra sendikamıza karşı da bir hukuksuzluğun göstergesi olarak değerlendiriyoruz” dedi.
Fesih gerekçelerinde işçilerin “terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı tespit edildiklerinden 672 sayılı KHK doğrultusunda” işlem yapıldığını belirten Çalışkan, iş akdi kesilenlerin bazılarının emekli bazılarınınsa hali hazırda iş akitleri askıda olduğunu, bu şekilde hukuken geçersiz işlem yapıldığını söyledi.
"Önlemler demokrasiyi ortadan kaldırma noktasında"
Genel İş Şırnak Şubesi’nden üç yöneticinin de işten çıkarıldığını belirten Çalışkan şöyle konuştu:
“Tüm bu işlemlerin temeli olabilecek bir yargı kararı bulunmamaktadır. Sendika yöneticilerinin iş akitlerinin askıya alınması ya da feshedilmesinin evrensel hukuk ve uluslararası sözleşmelerin ihlali anlamına geldiği açıktır. Bu tablo Türkiye’de sendikal hakların ağır bir tehdit altında olduğunun da göstergesidir.
"OHAL yönetiminin işçilere ve sendikal haklara karşı sürdürdüğü bu hukuksuzluk görmezden gelinemez bir boyuta ulaşmıştır. Uygulamalar Devletin darbeye karşı önlem alma sınırının ötesine taşarak demokrasi ve hukuk devletinin ihlali sınırına dayanmıştır. Başka bir anlatımla demokrasiyi ortadan kaldırma girişimine karşı alınan önlemler hukuku da çiğneyerek demokrasiyi ortadan kaldırma noktasındadır.”
Çalışkan, AKP iktidarını “en az yüzyılın emeğiyle bugüne kadar getirilen demokrasi ve hukuk devletinin yoluna yeniden dönmeye” davet etti. (EA)