Fotoğraf: Murat Şengül / AA
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) enflasyon hesaplamasının temelini oluşturan madde fiyat listesinin açıklanmasının durdurulmasına karşı Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) açtığı davayı kazandı.
Ankara 6. İdare Mahkemesi, 31 Mart 2023 tarihli kararında DİSK’in bilgi edinme hakkı çerçevesinde TÜİK'ten istediği bilgilerin işçi konfederasyonunun görevi gereği elinde bulunması gereken bilgilerden olduğuna hükmetti.
TÜİK’in DİSK’in bilgi edinme talebini reddetmesinin hukuksuz olduğuna karar verdi.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu “Bu yargı kararıyla TÜİK, Haziran 2022’de durdurduğu enflasyona esas madde fiyat listesini tekrar açıklamak zorunda. Kararın gereğini yerine getirmesi, madde fiyat listesini DİSK’e vermesi ve kamuoyuna açıklaması için TÜİK’e başvuracağız” dedi.
Ne olmuştu?
TÜİK Haziran 2022 itibariyle ortalama madde sepeti fiyat listesini yayımlamayı durdurdu. Oysa TÜİK Ocak 2003 ile Mayıs 2022 arasında kesintisiz biçimde 400’ü aşkın maddenin ortalama fiyatını içeren bir listeyi her ay yayımlıyordu.
Bunun üzerine DİSK 3 Haziran 2022’de TÜİK’ten bilgi talebinde bulundu. TÜİK, madde sepeti ve ortalama madde fiyat listesinin yayımlanmayacağını belirterek bilgi talebini reddetti.
Bunun üzerine DİSK 6 Haziran’da bilgi edinme hakkı çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden TÜİK’ten ortalama madde fiyatı listesi verisini tekrar talep etti.
Ancak TÜİK 23 Haziran tarihli cevabıyla bunu bir kez daha reddetti. Gerekçe olarak da listenin “kamuoyunda yanlış anlama ve yanıltıcı değerlendirmelere sebebiyet vermesini” gösterdi.
DİSK kararın ardından Bilgi Edinme Kurulu’na gitti. Kurul da 3 Ağustos 2022’de DİSK’in talebini reddetti. Bunun üzerinde DİSK, Kurul kararının yasal dayanaktan yoksun olduğunu ve yıllardır açıklanan verilerin açıklanmasından vazgeçilmesinin hukuksuz olduğunu belirterek konuyu idare mahkemesine taşıdı.
TIKLAYIN - Enflasyon son 24 yılın zirvesinde
(HA)