Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), sosyal güvenlik reform tasarısına karşı eyleme giden emekçiler hakkında “Kanunlara uymazlarsa devletin gücü neyse gereğini yapacaktır" diyen insan haklarından sorumlu Devlet Bakanı Cemil Çiçek'e tepki gösterdi.
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgülü, yaptığı yazılı açıklamada "Asıl olarak, demokratik hakkın kullanılmasının engellenmesi yasal değildir ve kanun dışıdır" dedi.
"Bugün yapılacak yasal ve meşru eylemlerde bir tek işçinin, bir tek emekçinin, demokratik hakkını kullanan bir tek insanın burnu dahi kanarsa bunun tek sorumlusu, kolluk kuvvetlerine güç kullanma mesajı veren açıklamasıyla kendisi ve hükümeti olacaktır."
Yaptırım hukuk dışı
Kamu çalışanlarının ve emekçilerin eylemler nedeniyle iş bırakmalarına karşı açılan soruşturmalar daha önce yargıdan dönmüştü.
Örneğin, Aralık 2003'te Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri Türkiye genelinde iş bıraktı.
Bunun üzerine Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Adana şubesi üyelerine soruşturma açıldı ve maaş kesme cezası verildi.
Mahkemeye giden emekçiler davayı kazandı ve soruşturma açan Milli Eğitim Müdürlüğü mahkum oldu.
Emekçiler eylemde
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), KESK, Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) ve Türk Eczacılar Birliği’nin (TEB) çağrısı üzerine bugün tüm Türkiye'de emekçiler iş bırakıyor.
İstanbul, Ankara ve İzmir'de mitingler yapılacak. Sosyal Güvenlik ve Genel Dağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısının geri çekilmesini talep eden emekçiler 6 Nisan'da da İstanbul, Kadıköy'de eylem yapacak.(EÜ)