TBMM Genel Kurulu'nda yasalaşan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı'na tepki gösteren DİSK Genel Başkanı Erol Ekinci, "12 milyon kayıtlı işçinin ancak 2 milyon 700 bini sendikal haklarından faydalanabilecek" dedi.
Yasayla birlikte işkolu barajı, yüzde 10'dan yüzde 3'e düşürüldü; işkolu sayısı ise 28'den 20'ye düşürüldü.
Eski yasada 30'un altında işçi çalıştıran yerlerde sendikal faaliyetler nedeniyle işten çıkartmalarda işe iade ya da tazminat davası açılabiliyordu. Bu yasa ile bu hak ortadan kaldırıldı. İş kolu sayısı da düşürüldüğü için bazı iş kollarında fiili olarak sendikalaşma ortadan kalkmış oldu.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), "Yasasız, barajsız sendika yasası" pankartı ile dün meclis önünde "İşçi sınıfı bu yasaya sığmaz" dedi.
Yasayla işçi sınıfının kazanılış haklarının sermaye çıkarları uğruna feda edildiğini söyleyen Ekinci, "Bu yasayla sendikal haklar devlet kontrolüne altında üç, beş sektörde, birkaç yüz bin işçi ile sınırlandırılmak isteniyor" dedi.
Ekinci'nin açıklamasından satır başları:
* Türkiye'de işyerlerinin ezici çoğunluğunun 30'un altında işçi çalıştıran işyerlerinden oluştuğu düşünülecek olursa, bu değişikliğin sendikalaşma açısından önemli bir engel olacağı açıktır. Meclisin Türkiye Odalar ve Borslaar Birliği (TOBB) ve Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) gibi sermaye örgütlerinin baskısı doğrultusunda karar vermesi Meclis'in sınıfsal bileşimi konusunu tekrar akıllara getirmektedir.
* Eğitim, sağlık, ulaştırma, inşaat, gazetecilik, turizm gibi pek çok sektörde toplu sözleşmeyi imkansız kılacak olan, 30 ve altı işyerlerinde çalışan işçilerin sendikal güvencelerini dolayısıyla toplusözleşme haklarını işverenleri kırmamak adına gasp eden bir anlayışla karşı karşıyayız.
* 6 milyon işçi 30 ve altı işçi çalıştıran işyerlerinde çalışıyor. Bunların daha önce olan sendikal güvenceleri kaldırıldı. 30 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerinde ise 3 milyon 295 bin işçi için ise toplusözleşme yapacak sendika kalmıyor. Buna göre 12 milyon kayıtlı işçinin ancak 2 milyon 700 bini sendikal hakların faydalanabilecek.
* Baraj yüzde 3 olarak dün genel kurulda kabul edildi. Hem de komisyondan gelen taslakta yüzde 1 olan madde değiştirilerek yapıldı. TOBB'un temsilcileri mi sizi sıkıştırdı da, bu oran her aşamada artarak bu noktaya geldi?
* Hani hükümet olarak ILO normlarına saygılıydınız. Hani barajlara karşıydınız. Hani özgürlükçü sendika yasası çıkartacaktınız. (NV)