Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Çalışma Bakanlığı'nın 42 işkolunun "Ağır ve Tehlikeli İşler" kategorisinden çıkartılmasına ve "ay hali" izinlerinin kaldırılmasına karşı Danıştay'a başvuracaklarını açıkladı.
Çelebi, düzenlemenin Anayasa'nın 50, İş Kanunu'nun da 5. maddesine aykırı olduğunu; düzenleme öncesinde işçi konfederasyonlarının görüşlerinin alınmamış olmasının da İş Kanunu'nun 114. maddesini ihlali anlamına geldiğini açıkladı.
"Hükümet, tekstil işverenine boyun eğdi"
Düzenleme ile kadın çalışanların çoğunlukta olduğu tekstil sektörünün "Ağır ve Tehlikeli İşler" kategorisine dahil edildiğini hatırlatan Çelebi, "2.5 milyon çalışanın çoğunluğunu kadınların oluşturduğu tekstilde, hükümet işverenlerin baskılarına boyun bükmüş ve kadın işçilerin haklarını gasp etmekte bir sakınca görmemiştir" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 7 Mart gecesi yaptığı bir düzenleme ile "ağır ve tehlikeli işler" kategorisine giren 42 işkolunu bu kategoriden çıkarttı. Bu işkollarında çalışan kadınlara verilen ve ayda 5 gün olan "ay hali" izinleri de kaldırıldı. Düzenleme ile kadınlar daha önce çalışmalarının yasak olduğu birçok işte artık çalışabilecek fakat "ay hali" izni kullanamayacaklar. Bunun yanında, 16 yaşından küçük çocukların bu sektörlerde çalıştırılmasının da önü açıldı.
Anayasa, küçüklerin ve kadınların korunmasını emrediyor
Oysa Anayasa'nın "Çalışma Şartları ve Dinlenme Hakkı" başlığını taşıyan 50. maddesi, küçüklerin ve kadınların çalışma şartları bakımından özel olarak korunmasını emrediyor. İş Kanunu'nun 5. maddesi de eşit davranma borcunu getiriyor.
1973'te çıkarılmış bulunan "Ağır ve Tehlikeli İşler Tüzüğü"nün 4. maddesine göre kadınlar ay hali günlerinde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz. Bu günlerin sayısı 5 gün olarak hesap edilir. Daha fazlası için hekim raporuna göre hareket edilir.
2003'te yeni İş Kanunu yürürlüğe girince yeni yönetmelikler çıkarıldı. 2004'te çıkarılan Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği de 1973 tarihli tüzükteki hükmü aynen tekrarladı.
Hem 1973 tarihli tüzükte, hem 2004 tarihli yönetmelikte iplik ve dokuma sanayisine ilişkin kimi işler kadınlarınçalışabileceği ağır ve tehlikeli işler olarak tanımlandı. Farklı olarak 2004 tarihli yönetmelik konfeksiyon ve triko imali işlerini de bu kapsama aldı.(BB)