Hükümetin asgari ücreti 1300 liraya çıkacağını açıklamasının ardından DİSK, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, açlık sınırının 1393 lira, yoksulluk sınırının 4403 lira olduğunu belirterek asgari ücretin 1900 lira olması gerektiğini belirtti.
DİSK, işverenin zaten hükümetten teşvik aldığını belirterek olası işveren teşviğine karşı çıktı, ayrıca asgari ücret zammının işsizlik fonu ve kıdem tazminatının gasp edilmesi ile işçiye diyet ödettirilmeye çalışıldığını belirtti.
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) seçim vaatlerinden olan asgari ücretin 1300 liraya çıkarılması 1 Aralık’ta toplanacak Asgari ücret Komisyonu’nda netleşecek.
İşverenler 1300 liraya bile tepki gösterse de DİSK, 1300 liranın bile yeterli olmadığını belirtti.
Milli gelir artışına göre asgari ücret 2142 olacaktı
“DİSK-AR hesaplamalarına göre bugün için açlık sınırı 1393 TL, yoksulluk sınırı 4403 TL. Yani 1300 liralık asgari ücret hala açlık sınırının bile altında kalıyor. Bir hanede 3 kişi çalışması durumunda dahi yoksulluk sınırı aşılamıyor.
“IMF'in Türkiye için 2015 yılı kişi başına düşen milli gelir tahmini aylık 2129 liradır. Milli gelir artışından da, büyümeden de işçilerin pay almadığı açık.
"Milli gelir 1978'den bu yana yüzde 400, kişi başına milli gelir yüzde 239 artarken brüt asgari ücret reel olarak sadece yüzde 17 arttı. O tarihten beri asgari ücret kişi başına milli gelir oranında artsaydı asgari ücret 2015 yılı için ortalamada brüt 2142 TL olacaktı. Evet, Türkiye'de büyüyen bir şey varsa o da adaletsizlik.”
Avrupa'da asgari ücret durumu
Açıklamada, işverenlerin asgari ücretin yükselmesine karşı tepkileri ve hükümetin işverene destek vereceğine dair açıklamaları da eleştirildi.
"Asgari ücret açısından Türkiye'nin Avrupa'nın üstünde olduğu tespiti tamamen hayal ürünü. Türkiye Avrupa'nın birinci ligindedir ancak asgari ücret açısından yeri üçüncü ligde. Avrupa'da asgari ücret bakımından üç ayrı lig var. Birinci ligde Belçika, Fransa, gibi asgari ücretin 1000 Euro'nun üzerinde olduğu ülkeler var. İkinci ligde, Portekiz, İspanya ve Yunanistan gibi asgari ücretin 500 ile 1000 euro arasında değiştiği ülkeler bulunuyor. Türkiye ise üçüncü ligde Bulgaristan, Slovenya, Romanya, Makedonya gibi asgari ücretin 500 euronun altında olan ülkeler arasında. Çalışma saatleri göz önüne alındığında Türkiye'nin sıralamadaki yeri iyice geriliyor.
Devlet zaten teşcik veriyor
"Devlet zaten işverenin işçiye karşı yükümlülüklerini fazlasıyla paylaşıyor. İşverenler asgari ücret maliyetini 16 milyar TL olarak açıkladılar ancak 2008'den beri süren SGK prim indirimi ile işverenin devletten aldığı miktar 42 milyar TL. Önümüzdeki sene alacakları da dahil edildiğinde işverenler, bahsettikleri maliyetin neredeyse 3 katına yaklaşan destek almış olacak.
İşciye fon ve kıdem tazminatı diyeti
"İşçilere asgari ücret diyeti ödetilmeye çalışılıyor. Bu diyetlerden biri işsizlik fonunun yağmalanması, diğeri de kıdem tazminatını da fona devrederek yeni bir kaynak yaratılmak istenmesi. Ayrıca 657 sayılı yasada yapılması planlanan değişiklikle kamu çalışanlarının iş güvencesinin ortadan kaldırılması da masadaki diğer bir konu. Öte yandan Özel İstihdam Büroları'na işçi simsarlığı yetkisi verilmesi de gündeme getiriliyor." (NV)