Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), Kadın İstihdamı ve Güvencesizlik Raporu’nda kadın çalışanların yarısından fazlasının kayıtdışı çalıştığını ortaya koydu.
TÜİK verileri üzerinden hareket edilerek yapılan çalışmada istihdam edilen kadınların oranının işgücüne katılan kadınların oranından daha fazla azaldığı belirtildi.
“Söz konusu oran yüzde 27,2’den yüzde 26,7’ye gerilemiştir. Yani iş talep eden kadınlara istihdam yaratılamamıştır.”
Eğitimliler de işsiz
İşsiz kadın sayısındaki artışın artış işgücüne katılan kadınların sayısından daha fazla olduğunun vurgulandığı raporda eğitimli kadınların da işsizler arasında yer aldığı belirtildi.
“Yüksekokul mezunu kadınlarda işsizlik Ekim 2013 dönemi için yüzde 17 ile yüksekokul mezunu erkeklerin yüzde 8,3’lük oranının iki katıdan fazladır.”
Yüksekokul mezunu kadınların işsiz sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 12 bin kişi artış göstererek 346 binden 358 bine yükseldiği de raporda yer aldı.
İstatistiklere göre, Ekim 2006 döneminde yüksekokul mezunu kadın işsiz sayısı 165 bin düzeyindeydi.
Raporda öne çıkan verilerden bazıları şöyle:
* Kayıtdışı çalışan kadınların toplam çalışan kadınlara oranı yüzde 52 seviyesindeyken, kayıtdışı çalışan erkeklerin toplam çalışan erkeklere oranı ise yüzde 30 seviyesinde.
* Başta umudu kesik olanlar olmak üzere son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ancak işe başlamaya hazır olduğu halde işsiz sayılmayanların yüzde 61’i kadınlardır. Geniş tanımlı işsizlik kadınlar için yüzde 23 oranındadır.
Kreş zorunluluğu
Raporda yer alan DİSK-AR’ın kadın istihdamının artırılması, işsizliğinin azaltılması ve eşitsizliklerin giderilmesi için önerilerinin bazıları şunlar:
* Ev içi yaşlı, hasta ve çocuk bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır.
* Kapatılan tüm kamu kreşleri açılmalıdır.
* Kadın/erkek olmasına bakılmaksızın, en az 50 işçi çalıştıran kamu/özel tüm iş yerlerinde ücretsiz, (vardiya koşulları dikkate alınarak gerektiğinde 24 saat açık) bakım evleri ve kreşler açılması zorunlu olmalıdır.
Güvenceli istihdam
* Kadın ve erkek çalışanların, kendilerine ve ailelerine zaman ayırabilmeleri için yasal günlük/haftalık çalışma süreleri günde en fazla 7, haftada en fazla 35 saate indirilmeli, toplu ya da bireysel iş sözleşmeleri ile (hiçbir yasal hak kaybına izin verilmeksizin) daha altında süreler kararlaştırılması özendirilmelidir.
* “Aile sorumlulukları”, “çocuk bakım yükümlülükleri” gibi bahanelerle kadınlara esnek çalışma formları dayatmak yerine, tam zamanlı ve tam güvenceli istihdam olanaklarını sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır. (YY)