Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı Haziran 2016 işsizlik ve istihdam verileri üzerinden bir değerlendirme yayınladı.
DİSK-AR'ın analizinde, çeşitli kategorilerdeki kadın işsizliğinin diğer işsizlik türlerine göre daha yüksek seyrettiği belirtildi.
"Haziran 2016’da kadın işsizliği standart işsizlik oranının 2,2 puan üzerinde yüzde 12,4 olarak gerçekleşti.
“Toplam işsiz sayısı 3 milyon 127 bin olurken, bu işsizlerin 1 milyon 909 bini erkeklerden 1 milyon 218 bini ise kadınlardan oluştu.
“Son iki yılda toplam işsiz sayısı 473 bin artarken kadın işsiz sayısı 247 bin arttı.
“Haziran döneminde kadın işsizliği ise yüzde 12,4’e yükseldi. Haziran 2016’da en yüksek işsizlik oranı yüzde 28,7 ile tarım dışı genç kadın işsizliğinde görüldü."
TÜİK Haziran 2016 döneminde işsizliğin yüzde 10,2 olduğunu açıklamıştı.
Geniş tanımlı işsizlik
DİSK-AR yaptığı değerlendirmede işsizlikte patlama yaşandığı da belirtti. Haziran 2015’te 5 milyon 856 bin olan geniş tanımlı işsiz sayısının Haziran 2016’da 6 milyon 44 bine yükseldiğini ifade etti.
“Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 18,5’e yükseldi.
"Genç işsiz sayısı ise 170 bin artarak 1 milyonu geçti."
İstihdam
DİSK-AR’ın istihdama dair dikkat çektiği noktalar şöyle…
“Tarımsal istihdamda 420 bin, imalat sanayiinde 47 bin kişilik bir azalma yaşandı. Kamu istihdam artışı 190 bin kişi olarak gerçekleşti.
“Kamunun istihdam artışında belirleyici rolü devam ediyor. Toplam istihdamın içinde kamunun payı yüzde 13 iken, son bir yıllık istihdam artışında kamunun payı yüzde 48 oldu.
Öneriler
DİSK-AR'ın işsizliğin azaltılması ve istihdamda kalıcı ve güvenceli artış sağlanması için önerilerinin bazıları şöyle...
*Herkesin çalışması için, herkesin daha az çalışması” ilkesi doğrultusunda haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın 37,5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmelidir.
*Uluslararası çalışma normları doğrultusunda herkese en az bir ay ücretli yıllık izin hakkı tanınmalıdır.
*İstihdam artışlarında kamunun payı dikkate değerdir. Kamu istihdamının artırılması, kamuda eğreti ve güvencesiz çalışma biçimleri yerine, kadrolu ve güvenceli istihdam artışının sağlanması yaşamsal önemdedir. Kamu girişimciliği ve hizmetleri istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalı ve kamuda personel açığı derhal kapatılmalıdır.
*Güvencesiz çalışma biçimlerine son verilmeli, tüm taşeron işçilere kadro verilmelidir. Kamu taşeron işçileri kamu işçisi olarak kadroya alınmalıdır.
*Kiralık işçilik yasası (6715) Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmelidir.
*İş başında eğitim adı altında çırak ve stajyerlerin ucuz işgücü deposu olarak kullanılması uygulamasına son verilmelidir.
*Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli, ev içi bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır. (YY)
DİSK-AR'ın raporuna buradan ulaşabilirsiniz.