* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'un Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşmesinin ardından Almanya Federal Hükümet Sözcüsü yazılı bir açıklama yaparak Türkiye'yi "itidalli olmaya" çağırdı.
Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in dile getirdiği ve Türkiye'nin F-16'larının Ege'de yerleşimin olduğu Yunanistan adaları üzerinde uçtuğuna ilişkin iddialara değinilen açıklamada, Türkiye'ye "NATO dayanışmasına zarar verecek davranışlardan kaçınma uyarısı" yapıldı.
Yunanistan'ın AB üyesi olduğunu hatırlatan Sözcü, "AB üyelerinin egemenliğinin tartışmaya açılmasının kabul edilemeyeceğini" söyledi. Rusya-Ukrayna savaşına atıfta bulunan Sözcü, "Şansölye, özellikle de mevcut durum ışığında tüm NATO müttefiklerinin dayanışma halinde olması ve karşılıklı provokasyonlardan kaçınması gerektiği görüşündedir" dedi:
Yunan hava sahasına girilmesi ve Yunan adaları üzerinde uçuşlar gerçekleştirilmesi doğru bir şey değil. Yapıcı bir yaklaşım olmamakla birlikte İttifak ruhuyla da bağdaşmıyor.
Türkiye Dışişlerinden açıklama
Almanya Federal Hükümetinden Şansölye Scholz adına yapılan bu açıklama ile aynı gün (1 Haziran) Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç'ten yazılı açıklama ile yanıt geldi.
Almanya'nın açıklamalarının "mesnetsiz" ve "tarafgir" olduğunu ifade eden Bakanlık Sözcüsü Bilgiç, Türkiye'nin söz konusu açıklamaları "kuvvetle kınadığı ve reddettiğini" söyledi, Yunanistan'ı Türkiye'ye karşı "karalama kampanyası" ve"provokasyon" yürütmek ile suçladı.
Yunanistan'ın Türkiye "hava sahasını ihlal etmek" ve Türkiye'nin "hava sahası ile uluslararası hava sahasında Türkiye uçaklarını taciz etmek" ile suçlandığı açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:
"Yunanistan, dünyada karasularından daha geniş hava sahası iddiasında bulunan tek ülkedir. Bu hukuk dışı iddiaya dayanarak 6-10 mil içerisindeki uluslararası hava sahasında yapılan uçuşları 'Yunanistan hava sahasının ihlali' olarak nitelendirmek en hafif tabiriyle aymazlıktır.
"Komşusunun egemenliğini, bölgesel güvenlik ve istikrarı tehdit eden bir aktör varsa o da Yunanistan'dır.
"Nitekim Yunanistan, 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmaları hilafına ülkemize yakın adaları silahlandırmaktadır."
Ne olmuştu?
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 17 Mayıs'ta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresinde bir konuşma yaptı.
ABD ziyareti kapsamında 16 Mayıs'ta da Başkan Joe Biden ile bir araya gelen Miçotakis, Kongredeki konuşmasında ABD ile ilişkilere, Rusya-Ukrayna savaşına, Kıbrıs sorununa ve Doğu Akdeniz'e de değindi.
Türkiye'nin Ege Denizi üzerinde Yunanistan hava sahasını ihlal ettiğini söyleyen Miçotakis, Rusya-Ukrayna savaşının devam ettiği dönemde "NATO'nun ihtiyacı olan son şeyin NATO'nun güney kanadındaki yeni bir istikrarsızlık kaynağı" olduğunu söyledi ve özetle şöyle konuştu:
"Savunma alanında Doğu Akdeniz'le ilgili tedarik kararları alırken bunu da göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum. ABD'nin dünyanın bu bölgesinde hayati çıkarları olduğuna inanıyorum."
Yunanistan'ın Ekathimerini gazetesi, söz konusu ifadenin ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarının modernleştirilmesine onay vermesinin beklendiği bir dönemde söylendiğini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan ise 23 Mayıs'taki kabine toplantısının ardından yaptığı konuşmada şu yanıtı verdi:
"...Buna rağmen geçen hafta Amerika seyahati oldu ve Senato'da Türkiye'nin aleyhine konuştu. F-16'ları Türkiye'ye vermeyin demek suretiyle ABD'ye telkinlerde bulunuyor. Biz bu yıl Stratejik Konsey Toplantısı yapacaktık. Artık benim için Miçotakis diye birisi yok, kendisiyle böyle bir görüşmeyi yapmayı kabul etmiyorum... Bundan sonrasını Miçotakis kendisi düşünsün...F-16'lar konusunda da ABD herhalde Miçotakis'in ağzına bakarak kararını vermeyecektir." (SD)