Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada Bolivya’da Devlet Başkanı Evo Morales’in istifasıyla sonuçlanan gelişmelerin endişeyle takip edildiği belirtildi.
"Türkiye, yönetimlerin demokratik süreçlerle işbaşına gelmesi ilkesine önem atfetmektedir” denilen açıklamada, ülkede gerginliğin azaltılması, normal yaşama dönülmesi ve demokrasinin Bolivya halkının tercihleri doğrultusunda işletilmesi çağrısı yapıldı.
Ayrıca yenilenecek seçimler suretiyle barış, huzur ve istikrarın tesis edilmesi temennisi de vurgulandı.
TIKLAYIN - Bolivya Devlet Başkanı Morales İstifa Etti
Ne olmuştu?
Bolivya’da özetle şu gelişmeler yaşandı:
* 20 Ekim'de düzenlenen seçimleri yüzde 47,8’le iktidardaki Morales'in lideri olduğu iktidardaki Sosyalizm Hareketi Partisi (MAS) kazandı.
* Muhaliflerin hile iddiasıyla günlerdir sürdürdüğü protesto gösterileri sonrasında Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman Morales’in istifasını istedi.
* Morales bugün yaptığı açıklamada ülkedeki şiddet eylemlerini örgütleyen muhalif liderler Carlos Mesa ve Luis Fernando Camacho'nun, halka daha fazla zarar vermemesi için istifa ettiğini açıkladı.
* MAS'dan üç milletvekili, Temsilciler Meclisi Başkanı, iki bakan ve Morales’in yardımcısı Alvaro Garcia Linera da istifa etti.
* Morales hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Morales, "Bütün dünya ve Bolivya halkı huzurunda, bir polis memurunun, hakkımda illegal bir şekilde yakalama kararı çıkardığını bildiriyorum. Ayrıca şiddet eylemleri düzenleyen gruplar, evime saldırı düzenledi. Darbeciler, hukukun üstünlüğünü yerle bir ediyor" dedi.
* Güney Amerika ülkelerinden Arjantin, Venezuela, Küba ve Meksika, süreci "darbe" olarak nitelendirdi.
* Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Bolivya'da Devlet Başkanı Morales'in istifası başta olmak üzere yaşanan gelişmelerden derin endişe duyduğunu belirterek, tüm taraflara şiddetten kaçınma, maksimum itidal, şeffaf ve güvenilir seçimler düzenlenmesi çağrısında bulundu. (EKN)