Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda’da yapılması planlanan referandum mitingine yetkililerden ret cevabı gelmesiyle ilgili iddialar üzerine açıklama yaptı.
Çavuşoşoğlu, bugün Antalya'nın Kaş ilçesindeki kahvaltı programında yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Şimdi dünyanın en demokratik ülkeleri diyorlar, böyle düşünüyorlar. İşte Hollanda, o da demiş 'Bizim kamu alanımızda siz kampanya yapamazsınız' ne demek yapamazsınız? Hani demokrasi, hani özgürlükler, hani ifade özgürlüğü, bize ders veriyorsunuz ya... Hani toplanma özgürlüğü? Bu mu sizin demokrasi anlayışınız?
“Hiç kusura bakmayın, hiçbiriniz bizi engelleyemezsiniz. İstediğimiz yere de gideriz, vatandaşlarımızla da buluşuruz, toplantımızı yaparız.
“Bizim orada verdiğimiz mesajların hepsi de vatandaşlarımızın o ülkelerle uyumudur. Zaten o ülkelerde haklarını her zaman elde etmelerinin yanında, o ülkeye katkı sağlamaları yönündedir.
“Siz bizden korkmayın. PKK'lılara izin veriyorsunuz, telefonla bağlanıyor, Cumhurbaşkanına izin vermiyorsunuz. Şimdi de hepsi toplanmış 'Hayır' kampanyası için çalışıyorlar. 'Hayır' için gelenlere izin vereceğiz, 'Evet' için gelenlere izin vermeyeceğiz. İşte bu bile neden 'Evet dememiz gerektiğini bir göstergesidir.”
Hollanda hükümeti ne dedi?
BBC Türkçe’nin Hollanda devlet televizyonu NOS’tan aktardığına göre, Hollanda hükümeti, Türkiye’den yetkililerin 11 Mart'ta Rotterdam kentinde yapmayı planladığı "anayasa referandumu gösterisinin gerçekleşmesini" istemiyor.
Reuters haber ajansı da Hollanda hükümetinin, etkinliği hoş karşılamadıklarına dair görüşünü Ankara'ya ileteceğini duyurdu.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte bugün Facebook hesabından açıklama yaparak Türkiyeli yetkililerden referandum gösterisi için resmi talep geldiğini ancak işbirliği yapmayı düşünmediklerini açıkladı.
Rutte mesajında "Bunu kabul edilemez buluyoruz. Hollanda'nın kamusal alanları, başka ülkelerin siyasi kampanya alanı değil" yazdı.
Ne olmuştu?
Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinin Gaggenau kentinde 2 Mart akşamı yapılması planlanan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın konuşmacı olduğu toplantı için verilen izin geri çekildi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bozdağ'ın referandum toplantısının iptal edilmesi üzerine, "Bu Alman derin devletinin sistematik şekilde bir uygulaması haline geldi" dedi.
Almanya Dışişleri Bakanlığı 3 Mart’taki açıklamasında, Bekir Bozdağ'ın konuşmasının iptal kararının yerel yetkililere ait olduğunu ifade etti.
Bozdağ da iptal kararını, "Bize yapılan uygulama faşist bir uygulamadır, demokratik değerlerin çiğnendiği bir uygulamadır" sözleriyle eleştirdi.
Türkiye ve Almanya dışişleri bakanları 8 Mart'ta bir araya gelecek. (AS)