Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Almanya’nın yayın kuruluşlarından Deutsche Welle'nin, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’la yaptığı röportajın kayıtlarına el konulmasına dair, "Burada, Almanya medyası tarafından uygulanan ‘Autorisierung', başka bir deyişle ‘yetkilendirme' ilkesinin Bakan Kılıç tarafından kullanılması söz konusudur" dedi.
Anadolu Ajansı’na konuşan Bilgiç, "Almanya medyası ile temaslarda mülakatı verenin, mülakatın akabinde röportajın yayınlaması için 'yetkilendirme' yapmasının genel bir prensip olduğunu" vurguladı.
“Mülakatı gerçekleştiren kişinin tarafsızlığını kaybetmesi ve ithamlarda bulunması üzerine Bakan Kılıç mülakata ilişkin yetki vermeme kararı aldı. Kılıç, bu bağlamda ilkesel hakkını kullandı."
Bilgiç, ortaya atılan "kanalın kayıtlarına el konulduğu ve zor kullanıldığı"na dair iddiaları da yalanladı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı da kayıtlara el konulduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını açıklamıştı.
Açıklamada röportaj sırasında sunucunun “Maksadını aşan ifadeler ve ithamlar” kullanması üzerine ilgili televizyon yetkililerine söz konusu röportajın yayınlanmaması talebinin iletildiği belirtilmişti.
Ne olmuştu?
Almanya’nın haber kuruluşlarından Deutsche Welle (DW) Michel Friedman'ın Conflict Zone adlı programı için Ankara'da Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile yapılan söyleşinin kayıtlarına Kılıç'ın direktifiyle el konulduğunu duyurmuştu.
DW: BAKAN KILIÇ KENDİSİYLE YAPILAN SÖYLEŞİNİN KAYITLARINA EL KOYDURDU
DW 5 Eylül 2016’da Ankara'daki bakanlık binasında kaydedilen söyleşide işlenecek konuların önceden bakanlığa bildirildiğini ifade etti.
Sorular
DW Friedman’ın bakana 15 Temmuz darbe girişimi, darbe girişimi sonrası kitlesel görevden almalar ve tutuklamalar, Türk basınının içinde bulunduğu durum ve kadının Türk toplumundaki konumu ile ilgili sorular sorulduğunu açıkladı. Ayrıca söyleşi sırasında Akif Çağatay Kılıç'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konularla ilgili olarak söylediklerine açıklık getirmesinin rica edildiğini belirtti.
DW Genel Müdürü Peter Limbourg, DW ekibine video kaydını teslim etmeden bakanlık binasından çıkamayacaklarını söyleyen bakanlık görevlilerinin davranışını kınadı.
Eleştiriler
Almanya Federal Hükümeti video kaydının bakanlık yetkilileri tarafından el konmasını eleştirdi.
Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert "Şayet bu bir zorla el konulma durumuysa, o zaman bu bizim basın özgürlüğü değerlerimizle örtüşmeyen bir durumdur" dedi.
Olay Almanya basınında da yer buldu. Berliner Zeitung gazetesi yorumunda “Türkiye’de basın özgürlüğü ölmüştür” dedi.
Yorumda “Eğer bir ülkede yanlış cevap vermek tehlike anlamına geliyorsa, o zaman orada düşünce özgürlüğünden bahsedilemez. Ama eğer sadece yanlış sorular bile devlet makamlarının hışmını üzerine çekiyorsa, o zaman o ülke demokrasi açısından kayıp demektir” ifadeleri kullanıldı. (YY)