Fotoğraf: AA - Arşiv
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Dışişleri Bakanlığı’ndan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun "2020 Türkiye Raporu"na ilişkin yapılan açıklamada "2020 yılı Türkiye Raporu bu sene de AB'nin ön yargılı, yapıcılıktan uzak ve çifte standartlı yaklaşımını yansıtmaktadır" denildi.
Türkiye’nin “temelsiz argümanlarla” eleştirildiğinin ifade edildiği açıklamada raporun objektiflikten uzak olduğu şu ifadelerle savunuldu:
“Özellikle yönetim sistemimiz, seçimler, temel haklar, bazı yargı kararları ve idari kararlar ile terörle mücadeleye yönelik olarak alınan meşru önlemlerin yanı sıra dış, güvenlik ve ekonomi politikalarımıza ilişkin ön yargılı, haksız ve orantısız eleştirileri raporun objektiflikten ne kadar uzak olduğunu göstermektedir."
Raporda ayrıca Türkiye’nin AB ile müzakere sürecinin "bazı AB çevrelerince sergilenen dar görüşlü tutumlar” nedeniyle engellendiği de ifade edildi.
Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığına göre, Dışişleri Bakanlığı açıklamasında temel haklar-yargı bağımsızlığı, Doğu Akdeniz ve ekonomi konularındaki eleştirilere şöyle yanıt verildi:
Doğu Akdeniz
“Raporun Doğu Akdeniz, Ege ve Kıbrıs meselelerine ilişkin bölümleri tamamen Yunan-Rum tezlerine dayandırılmaktadır. Bu durum Komisyonun tarafsızlığına leke düşürmektedir.
“Ne Kıbrıs sorununun çözümüne ne de Ege ve Doğu Akdeniz’in istikrarına katkı sağlayan bu yanlı ve hukuk dışı bakış açısını reddediyoruz.
“Dahası Yunan-Rum ikilisinin, AB-Türkiye ilişkilerini bu raddede rehin alabilmesi, Birliği stratejik akıl ve vizyondan uzaklaştırmakta, AB’nin çıkarlarına da zarar vermektedir. Kimsenin hakkında gözü olmayan Türkiye, kendinin ve Kıbrıs Türkleri'nin haklarını korumaya kararlılıkla devam edecektir.
Yargı ve temel haklar
“Söz konusu raporda özellikle siyasi kriterler ile yargı ve temel haklar faslına ilişkin bölüm, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu sınamaları ve terör örgütlerinin tehditlerini dikkate almayan bir yaklaşımla kaleme alınmıştır.
"Bu bölümde kullanılan dil, Avrupa'daki AB ve Türkiye karşıtı radikal kesimleri mutlu etmekten başka bir amaca hizmet etmemektedir. Türkiye evrensel değerler çerçevesinde, güvenlik ile temel haklar, demokrasi ve hukukun üstünlüğü dengesinde hareket etmektedir.
Ekonomi
"Ülkemiz gerek ticaret gerek yatırımlar bakımından AB pazarıyla ileri düzeyde bütünleşmiş olup, AB’de yaşanan ekonomik sorunlar ve küresel piyasalardaki dalgalanmalardan doğrudan etkilenmektedir.
“Ancak Türkiye gerekli önlemleri alarak, AB üyesi ülkelerin bile derinden etkilendiği bu zor süreci, asgari hasarla atlatmaya çalışmaktadır.
“Öte yandan, AB’nin, Gümrük Birliği’nin güncellemesi müzakerelerini başlatmazken, bu konuyla ilgili alanlarda gerileme olduğunu belirtmesi manidardır."
TIKLAYIN - AB Komisyonu: Türkiye’de durum son 2 yıldır daha kötü
(EKN)