Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun (GÖP) hapisteki gazeteciler için başladığı "Tanıklık Günleri"nin dördüncü gününde gazeteciler, tutuklu meslektaşları OdaTV'den Barış Pehlivan, Özgür Radyo'dan Füsun Erdoğan, DİHA'dan Sadık Topaloğlu, Özgür Gündem'den Turabi Kişin için Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde tanıklık yaptı.
Açılış konuşmasını yapan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay, tutuklanan gazeteci arkadaşlarının dışarıdaki gazeteciler aleyhine tehdit olarak kullanıldığını ifade etti.
OdaTv.com Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan'a annesi Şahhanım Pehlivan, oğlunun küçüklüğünden beri bilimden yana taraf olduğuna dikkat çekti ve şöyle dedi:
"Oğlunun mesleğinin hakkını verdiği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Türkan Saylan'ın yanında yer aldığı için hedef tahtası haline getirildi. Bir anne olarak isyan ediyorum. Bu ülkede demokrasi yok."
Eski Özgür Radyo Genel Yayın Koordinatörü Füsun Erdoğan için ise eşi ve Atılım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Çiçek tanıklık yaptı. Çiçek, kendisinin de beş buçuk yıl cezaevinde yattıktan sonra serbest bırakıldığını ancak eşinin aradan geçen altı yıla rağmen hâlâ tutuklu bulunduğunu söyledi.
DİHA Urfa Muhabiri Sadık Topaloğlu için tanıklık eden Özgür Güllü, "Umarım Türkiye gazeteciliğinin makus kaderi değişir. Tutuklanan arkadaşlarımız tasmalı gazeteci olmayı kabul etmediler" dedi.
Özgür Gündem Gazetesi Editörü Turabi Kişin için tanıklık yapan, gazete çalışanı Mehmet Gelturan, gazetenin 1992'de kurulduktan sekiz gün sonra muhabiri Hafız Akdemir'in öldürüldüğünü hatırlattı.
"20 yıl içinde aralarında Musa Anter'in de olduğu 76 gazete çalışanı katledildi. O gün katlediyorlardı, bugün hapse atıyorlar."
Gazeteciler kim?
Barış Pehlivan: OdaTV
2004'te kültür sanat dergisi Kaçak Yayın'da muhabirlik yaparak gazeteciliğe başladı. CNN Türk'te yayımlanan "Paranın Seyir Defteri", "Şair Ceketli Çocuk: Kazım Koyuncu" belgesellerinin de aralarında bulunduğu birçok yapıtta görev aldı. CNN Türk için 2005-2010 yılları arasında "Oradaydım" belgeselini hazırladı. 5N1K programında hazırladığı dosya haberlerle adından söz ettiren Pehlivan, 2007'den tutuklandığı güne kadar "Odatv.com" haber sitesinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 14 Şubat 2011'de, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandı; dokuz ay sonra hâkim karşısına çıkabildi. Silivri Cezaevindeyken, aynı dava kapsamında tutuklu bulunan Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ile birlikte "Sızıntı: Wikileaks'te Ünlü Türkler" adlı bir kitap yazdı.
Füsun Erdoğan: Özgür Radyo
Terörle Mücadele Yasası'na dayanılarak, 10 Eylül 2006'da, "Gaye" adı verilen operasyonla "Marksist Leninist Komünist Parti üyesi ve yöneticileri" oldukları iddiasıyla gözaltına alındı. 6 yıldır cezaevinde olan Erdoğan bir duruşmada şunları söylemişti: "Beni Özgür Radyo'nun Genel Yayın Koordinatörü olduğum için yargılayabilirsiniz. Yaptığım işin; bırakalım polis, MİT vs. tarafından denetlenmesini, radyosunu açan her vatandaş bizi denetleyebilir. Yayın politikamız bellidir. İşçilerden, emekçilerden yanadır yayınlarımız. Bunu da zaten radyodan söylüyoruz."
Sadık Topaloğlu: DİHA
24 Aralık 2011'de tutuklandı. Kandıra 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. KCK Gazeteciler iddianamesinde Topaloğlu'nun yaptığı haberler, habercilik kapsamındaki telefon görüşmeleri "suç delilleri" olarak gösteriliyor. Bir sendikacının Taksim'de yapacakları basın açıklamasıyla ilgili Topaloğlu'nu araması, telefon görüşmesi yaptığı bir kişiye "Acil haber yazmam gerekiyor, o yüzden çıkamıyorum" demesi, Heybeliada'daki bir haberle ilgili yaptığı telefon görüşmesi, Urfa'da yapılacak mitingle ilgili Roj TV'nin kendisiyle telefon bağlantısı yapmak istemesi iddianamede suç delilleri olarak yer alıyor.
Turabi Kişin: Özgür Gündem
1965'te Bingöl'de doğdu. 2 Ocak 2012'de tutuklandı. O günden bu yana Kandıra 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu. KCK soruşturması kapsamında tutuklanan Turabi Kişin ile ilgili iddianamede yer alan "deliller"den bazıları şunlar: "Gazeteye verilmek istenen ilanla ilgili yaptığı telefon konuşması, Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku milletvekillerinin seçim çalışmalarıyla ilgili izlenimlerini yazan bir kişi ile yaptığı telefon görüşmesi, DİHA'ya verdiği bir demeç, gazetede yayımlanan yazıları." (NV)