İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Kasım ayı iş sağlığı ve meslek hastalıkları raporuna göre, Kasım ayında en az 57 işçi hayatını kaybetti, yine en az 1976 işçi yaralandı.
İş kazası sonucu en çok ölüm inşaat, yol sektöründe oldu; 19 işçi öldü. Kurban Bayramı nedeniyle, en çok yaralanma gıda sektöründe oldu; 1746 kasap yaralandı.
Meclisin, basından ulaştığı haberler çerçevesinde hazırladığı raporda, ölen ve yaralananlar için "en az" ifadesini kullanıyor, çünkü devletin bu konuda bir tespit çalışması yok.
Dört diş teknisyeni silikozisten öldü
Meclis'in açıklamasına göre, silikozis hastalığı diş protez teknisyenleri için de ölümcül bir tehlikeye sebep olmakta.
* Genelde madenci hastalığı olarak bilinen cam ve seramik sanayi ve dökümcülük gibi sektörlerde görülen, esas olarak kamuoyunun kot kumlama işçilerinin hastalık ve ölümleriyle bildiği silikozis hastalığı diş protez teknisyenleri için de ölümcül bir tehlikeye sebep olmaktadır.
* 2011'de dört diş teknisyeni silikozis sonucu hayatını kaybet: 53 yaşındaki Muammer Tatar ve 43 yaşındaki Âdem Kılıç İstanbul'da, 19 yaşındaki Ömer Faruk Böyük Kırıkhan'da ve 24 yaşındaki Ali Kalkan İskenderun'da silikozisden öldü.
"Adeta merdiven altı çalışıyorlar"
Açıklamada, bu artışın nedeni son yıllarda kamuda hastanelerden ayrılan ve "Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri"ne dönüştürülen birimlerde, hasta ağızlarında kullanılan protezlerin, ihale usulü ile özel diş laboratuarlarından alınmaya başlaması.
"İhaleyi alabilmek için gereğinin çok altında fiyat veren laboratuarlar, maliyeti düşürmek için; çalışma saatlerini arttırma, kalitesiz, ucuz malzeme kullanma ve esas olarak da adeta merdiven altı çalışma koşullarında diyebileceğimiz ortamlarda bu çalışmayı yapmakta."
Açıklamaya göre, şu anda 20 bin kadar diş teknisyeninin çalıştığı tahmin edilen ve sayıları 1400'ü bulan bu laboratuarların üçte ikisi ruhsatsız ve denetimsiz çalışmakta.
* Birçoğunda havalandırma sistemi olmadığı gibi bazılarında pencere dahi bulunmamakta. Havalandırma sistemi olmayan, her teknisyenin ortalama 5 metre karelik bir alanda çalıştığı ve işin gereği olarak tozumanın yoğun olduğu bir çalışma ortamında, kaçınılmaz olarak silikozise varan birçok hastalık ortaya çıkmaktadır.
* Çeşitli nedenlerle hastanelere başvuran 451 diş teknisyeninden 197'sinde meslek hastalığına rastlanmıştır. Yeterli bir araştırma yapılmamakla birlikte her 100 diş teknisyeninden 10'unda da silikozis hastalığı vardır. Toplam çalışanların içinde bu sayı iki binleri ulaşmakta.
Silikosizin tedavi edilemediği ancak önlenebildiğinin belirtildiği açıklamada, çalışma koşullarının standartlara uygun hale getirilmesi ve insanileştirilmesi gerektiği, bunun da başta Diş Hekimleri Odası olmak üzere herkesin sorumluluğunda olduğu belirtildi."
* Meclisin internet sitesi için tıklayınız. (NV)