Çocuklarda diş ve damak bozukluklarını tedavi eden ortodonti bölümü Ege'de sadece iki yerde mevcut. İzmir Diş Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortodonti Bölümü'nde 1997 yılında verilen randevular ancak bugün gerçekleşiyor.
Mektup gönderiyorlar
Randevu verilen hastaları 6 aylık rutin kontrollerden geçirdiklerini anlatan Başhekim Gülay Vural, hastalarına 5 yıl sonra randevu tarihini mektup yazarak bildirdiklerini söylüyor:
* Aradan 5 yıl geçmesine rağmen randevusuna gelmeyen olmuyor.
* Ege Bölgesi'nde Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden sonra, Ortodonti Merkezi olan ikinci hastaneyiz.
* Şu ana kadar kayıtlı 30 bin hastamız var.
* Bu alanda uzman yetişmemesi ve uzmanlık kadrosu verilmemesi işlerimizi aksatsa da burada kurum içi eğitim çalışması ile 7 doktoru bu alanda eğitip yetiştirdik. Şu an günde 5 hastayı tedavi edebiliyoruz.
Devlet estetik sayıyor
Devletin ortodonti tedavisini estetik ameliyat olarak değerlendirdiğini ve ameliyat malzemesi konusunda hastalara ödeme yapılmadığını anlatan Vural, "Ancak bütün dünyada bunun zorunlu bir ameliyat olduğu gerek görünüş gerekse konuşma açısından hayati önemi olduğu biliniyor" diyor.
Vural, dışarıda 2 milyardan başlayan ve 4 milyara kadar çıkan tedavi masrafının kendi hastanelerinde maksimum 500 milyon lirayı bulduğunu vurguluyor.
Hastalar zor durumda
Annesinin 9 yaşındayken randevu aldığı Yusuf Öztürk şimdi 14 yaşında. 1997 yılında alınan randevu 5 yıl sonra mektupla kendisine haber verildi.
Damak yapısı bozuk olan ve dişleri düzgün çıkmayan Öztürk'ün annesi Rabia Öztürk şöyle konuşuyor: "Gözyaşlarıma hakim olamadım. Ben, 8 yaşındaki oğlumu da hastaneye kaydettirdim. Belki 5 yıl sonra bir gün küçük oğlumun da dişleri yapılır."
Tedavi yaşı geçiyor
Hastane Başhekimi Gülay Vural da Yusuf'u şanslı buluyor. O'na göre Yusuf tam tedavi yaşında. Vural, "Öyle hastalar var ki 12 yaşında kayıt yaptırıyor, 17 yaşında randevusu geldiğinde damaklarını tedavi etmek zorlaşıyor. Hasta çocukluktan çıkıyor" diyor.
Vural, 2 yıllık tedaviyi gerektiren diş ve damak bozukluğu hastalığı için 20 bin çocuğun sırada beklediğini belirtiyor.(FA/BB)