Diş hekimliği fakültelerinde okuyan öğrenciler bir süredir, Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Öğrenci Kolu Merkez Yürütme Kurulu olarak stajyer diş hekimlerinin sosyal haklarının sağlanması ile ilgili kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Hem sosyal medyada kamuoyu yaratmaya çalışan, hem de resmiyet kazanması için haklı taleplerini meclise ulaştırmayı başaran öğrenciler karşılıksız çalışmanın son bulması için destek bekliyor.
Toplamda 29 Fakültenin 9 bin 206 Diş Hekimliği Öğrencisini temsil eden TDB Öğrenci Kolu başkanı Mehmet Yıldız, geçtiğimiz günlerde 1581 imzayla meclise sundukları taleplerini şöyle ifade etti:
"Anayasa'nın 60.ıncı maddesi gereğince 'Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.' Mühendislik, iktisadi bilimler ve hukuk gibi dallarda eğitim gören üniversite öğrencileri eğitimleri ile paralel stajyer olarak çalıştıkları dönem sürecinde sosyal güvenlik sigorta primleri çalıştıkları kurum tarafından ödeniyor.
"Diş hekimliği 4. ve 5. sınıf öğrencisi stajyer diş hekimleri, eğitim gördükleri fakültelerinde hastalara sağlık hizmeti sağlıyor ve bu hizmeti sağlarken mesleki riskler çerçevesinde enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski ile karşı karşıyalar. Bu hizmeti verirken sosyal güvenlik hakları sağlanmıyor. Çalıştıkları kurumlara katma değer sağlayan arkadaşlarımız, hastalara sundukları sağlık hizmetlerinin sarf malzeme masraflarını da kendi bütçelerinden ödüyorlar.''
Yıllardır mücadele veren tıp fakültesi öğrencileri, yaklaşık 7 bin imzayla meclise sundukları talepleriyle iş güvenliği yasası görüşmelerinde hak taleplerinin gündem olmasını sağlamışlardı. Böylece aldıkları burs asgari ücret seviyesine yükseldi ve intörn süreleri sosyal güvenlik sigorta primlerine dahil edildi. Verilen emek, sağlanan işgücü ve altında olunan riskler bakımından aynı durumda olan diş hekimliği fakülteleri için hiçbir düzenleme olmayışının adaletsizliğine dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, 3 Temmuz günü Meclis'teki konuşmasında durumun haksızlığına şu sözlerle dikkat çekti:
"Bu yasayla birlikte tıp fakültesi intörn öğrencileri önemli bir güvenceye kavuştu. Ancak, çok daha zorlu şartlarda kendi cebinden para harcayarak 4. ve 5. sınıfta hasta bakarak devlete önemli bir ekonomik katkıda bulunan, her türlü sağlık riskiyle karşı karşıya olan Diş Hekimliği fakültesi öğrencilerine büyük bir haksızlık yapıldı. Kanunun tamamı geçmeden bu durumda olan diş hekimliği öğrencilerinin hakkı teslim edilmelidir."
* İmza kampanyası için tıklayın.
* Yerel komisyonlardaki ilgili öğrencilere ulaşmak için tıklayın.