İstanbul Diş Hekimleri Odası (İDO) hem 22 Kasım Diş Hekimliği Gününü kutlamak hem de diş hekimlerinin mesleki sorunlarını tartışmak için bugün (21 Kasım 2022) CVK Park Bosphorus Hotel İstanbul'da bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda ilk söz alan isim Diş Hekimleri Odası (İDO) Başkanı Berna Aytaç öldürülen meslektaşlarını anıp sağlıkta şiddet konusuna dikkati çektikten sonra 6 Ekim 2022'de çıkarılan yönetmelik hakkında hukuki süreç başlattıklarını söyledi.
Aytaç ayrıca diş hekimlerini büyük bir istihdam sorununun beklediğini dile getirdi.
"2032'de 107 bin diş hekimi olacak"
Aytaç'ın ardından söz alan Prof. Dr. Ender Kazazoğlu ise diş hekimliği eğitimiyle ilgili şu verileri paylaştı:
"YÖK Atlas Veri Tabanından aldığımız verilere göre Türkiye'de 2021-2022 eğitim öğretim yılında diş hekimliği kontenjanları (Devlet, Vakıf ve KKTC Üniversiteleri) genel toplam 8 bin 170'ken bu sayı 2022-2023 döneminde 9 bin 191'e yükseldi. Kontenjan sayısı 1021 öğrenci arttı.
"Şu anda diş hekimliğini okuyan öğrenci sayısı otuz üç bin yüz doksan. Bazı okullar kontenjanından daha fazla öğrenci alıyor. Meslek hayatında aktif 43 bin diş hekimi var. Yaptığımız hesaplamalara göre 2032'de 107 bin diş hekimi olacak, İstanbul'da da tahmini olarak 70 bin muayenehane olacak.
"Diş hekimliği bölümünde okuyan öğrenci sayısı hızla artıyor, ama hoca başına düşen öğrenci sayısı ise 12. Bazı diş hekimliği fakültelerinde doçent ve profesör yok, sadece doktor öğretim üyeleri ders veriyor. Bu durum eğitimin yeterliliğini sorgulamamıza yol açıyor."
"Tedaviden önce önleyici sağlık hizmetleri sunulmalı"
"Diş Hekimleri Odası olarak tedavi edici politikalar değil, önleyici ve koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelikle sunulması gerektiğini savunuyoruz. Çocuklara diş fırçası verilmesi ve çocukların dişlerini florlamaları için çabalıyoruz.
"Toplumun ancak yüzde 25'i dişlerini günde iki kez fırçalayabiliyor"
"Diğer sorunlardan biri de toplumun ancak yüzde 25'i dişlerini günde iki kez fırçalayabiliyor. En az bir dişi kayıp olanların oranı yüzde seksen, tedaviye ihtiyacı olanların oranı ise yüzde 87. Otuz beş-kırk dört yaş arasındaki insanların yüzde 63'ünün de çürümüş bir dişi var."
İDO Genel Sekreteri Fatma İnci, 2015 yılında yayımlanan meslek yönetmeliğinin çeşitli sorunları olduğunu belirttikten sonra 6 Ekim 2022'de yayımlanan yeni yönetmeliğin daha büyük mesleki sorunları beraberinde getirdiğini ifade etti:
"Yeni yönetmelikte çok sıkıntılı gördüğümüz bir madde var. 2015 tarihine kadar ağız diş sağlığı hizmeti veren merkezler, poliklinikler ve muayenehaneler sadece diş hekimleri tarafından açılabiliyordu. Ama artık yüzde 49 hisseyle diş hekimi olmayan şahıslar da ağız diş sağlığı kuruluşu, özel diş sağlığı polikliniği açma yetkisine sahip. Diş hekimleri mesleki anlamda uzmanlık gerektiren, etik-ontolojik değerlere sıkı sıkıya bağlı çalışması gereken bir meslek grubudur.
Uzmanlık yetkisi olmayanlara kuruluş açma yetkisi
"Burada uzmanlık eğitimi olmayan şahıslar topluma sağlık hizmeti verebilir deniyor. Bu insanlara sağlık kuruluşu açma yetkisi tanınıyor. Bu büyük bir hatadır. Sağlık Bakanlığı'nın bir an önce bu hatadan dönmesini bekliyoruz.
"Bu kuruluşların her ne kadar hisselerinin yüzde elli birinin bir diş hekimi ortağa ait olduğu ileri sürülse de bu ortaklıkların ne ölçüde gerçek olduğunu tespit etmek güç.
"Aynı zamanda buralarda çalışan hekimlerin mesleki bağımsızlıkları da tehdit altında. Özetle hatalı işlemlerin yapıldığı kurumları incelediğimizde bu işlemlerin yapıldıkları kliniklerin sahiplerinin yüzde kırk dokuz hisseyle görüntüde olmayan insanlar olduğunu görüyoruz. Bu nedenlerle yönetmelik toplum sağlığını riske atacak uygulamalara neden oluyor.
"Ayrıca bu özel diş sağlığı merkezleri geliri yüksek muhitlerde açılıyor. Dolayısıyla kamu yararı olan bir fonksiyona da sahip değil."
"Randevu sistemi diş hekimleri için düzenlenmeli"
Basın toplantısının sonunda Korkmaz Tuzcuoğlu ise "Kamuda çalışan diş hekimleri merkez hekim randevu sistemiyle (MHRS) randevulu hasta bakıyorlar ve bu randevuların aralıkları çok kısa. Diş hekimliğinde yapılan işlemler çoğu zaman çok zaman alıyor. Bu sebeple randevu sistemi diş hekimlerinin muayene ve işlem süreleri göz önünde bulundurularak düzenlenmeli" dedi.
(ED/AÖ)