Davanın AKP’nin kapatılmaması yönünde sonuçlanması Avrupa’daki politik çevrelerce olumlu karşılandı. Başta Avrupa olmak üzere dünya basını konuya geniş yer ayırdı.
Le Monde: AB için iyi haber
Le Monde, AKP’nin kapatılmaması haberini “AB için iyi haber” şeklinde yorumladı. AB Konseyi Genel Sekreteri ve Ortak Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Javier Solana’nın “AKP kendini oldukça gergin bir ortamdan kurtarmayı başardı ve umarız ki anayasa mahkemesinin verdiği bu karar Türkiye’nin politik istikrarına katkı sağlar” sözlerine de yer veren gazete Türkiye’nin AB’ye olmasını savunan Avrupalı politikacıların kapatma davası boyunca “soğuk terler döküp” gelen sonuçla rahatladıklarını yazdı.
Deutschewelle: İyi haber
Deutschewelle’de sitesinde kapatma davasının sonucuna Avrupalı politikacılardan gelen olumlu tepkilere yer verdi.
Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in “Türkiye’ye ülkeyi modernize etmek için gereken reformların hızlandırılmasında Türkiye’ye destek olduğu” yönündeki sözlerini ve Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in “ Karar verme mekanizmalarının parçası olan herkesin politik istikrara ve reformlara destek vermesinin önemli olduğu” açıklamasını yayınladı. Le Monde’da olduğu gibi Deutsche Welle’de de “iyi haber” nitelemesi sıkça kullanıldı.
New York Times: AKP'nin liberallerle ilişkisinde yeni dönemeç
New York Times’da yayınlanan kapatma davası ile ilgili haberde hazineden mahrum bırakma yaptırımına ve dava sonrası AKP’nin Türkiye’deki liberallerle kuracağı ilişkilere dikkat çekildi.
Haberde “Kapatma davasının bu şekilde sonuçlanması Erdoğan’a, seküler devlete karşı olan ancak AKP’nin başörtüsü tasarısıyla ifade özgürlüğü gibi daha önemli meseleleri hasır altı ettiğini de düşünen liberallerle yeni ilişkiler kurmada fırsatlar kazandırdı” ibaresi kullanıldı.
The Guardian: Siyasi kriz bertaraf edildi
The Guardian ise kapatma davası ile ilgili "Türkiye topyekün bir siyasi kriz olasılığını bertaraf etti. Anayasa Mahkemesi AKP'nin kapatılması için gerekli uzlaşmaya sadece bir oy farkla varmadı. Bu sonuç Türkiye'nin savaşan laik ve İslam yanlısı gruplar arasında bir uzlaşmaya gidilmesinin önünü açtı" yorumunu yaptı.
Bununla birlikte AKP’nin hakimlerin yaptığı uyarıya kulak vermesi gerektiği, eğer AKP merkezde bir partiyse, daha geniş bir siyasi çıkarlar koalisyonu oluşturmasının önemi vurgulandı.
Ayrıca yaşananlardan laik milliyetçilerin de ders almaları ve güçlerini davalar ve karanlık generallere değil siyasi programlara ve serbest seçimlere dayandırmaları temennisi haberde yapılan yorumlar arasındaydı.
Times: Hem demokrasi hem de sağduyu açısından bir zafer
Times gazetesi kararı “ Hem demokrasi hem de sağduyu açısından bir zafer” olarak nitelendirdi. Gazetedeki haber şu şekilde:
“Türkiye demokrasisi son 48 yılda dört kez darbeye uğradı. Dün bu kez anayasa mahkemesinin elinden beşincisine çok yaklaştı. Hâkimler partiyi kapatıp liderlerine siyaset yasağı getirmekten bir oy farkla geri durdular. Bu popüler ve becerikli bir hükümet için bir zafer olduğu kadar, çağdaş laik bir devlette İslam'ın rolü açısından önemli bir hüküm ve Türkiye demokrasisi için bir başarı. Sonuç hummalı siyaset atmosferini dindirmek, dış yatırımcıları temin etmek ve Türkiye'deki demokratik ilkelerin altını çizmek açısından son derece önemli. Etkileri ise daha da geniş. Bu başka ülkelerdeki ılımlı İslamcılara da İslam'ın demokrasiyle uyumlu olduğunu ve onların da amaçları için laik bir hukuki çerçeve içinde faaliyette bulunabileceklerini gösterecek. Bu Müslüman dünyası için hayati ve çok yararlı bir mesaj..” (RFG/EZÖ)
* Ruşen Fırat Güllüoğlu, Le Monde, Deutsche Welle, New York Times ve BBC Türkçe'den derleyip çevirdi.