12 Haziran 2011 Genel Seçimleri, dış basının internet siteleri ve televizyonları saldık sonuçlarını gelmesiyle birlikte yankısını buldu. İlk yarım saat bittiğinde AKP'nin zaferi ilan edilmeye başlamıştı. İlerleyen saatlerde ve ertesi günü çıkan gazete yorumlarında Erdoğan'ın istediği sandalye sayısına ulaşamadığı ve CHP'nin ve Blok'un vekil sayılarının artışı yorumların merkezine oturdu.
AP - ABD
AP ajansı, seçim sonuçlarıyla ilgili haberinde, AK Parti'nin seçimleri tekrar kazanmasına rağmen Meclis'te üçte ikilik çoğunluğu sağlayamadığını belirtti. Ajans, bu nedenle hükümetin yeni Anayasa yazım sürecinde muhalefet partileriyle uzlaşı arayışı içine girmesinin gerekeceğini kaydetti.
CNN - ABD
CNN International televizyonu İstanbul'a canlı bağlandığı muhabiri Ivan Watson'dan seçim sonuçlarını aldı. Seçim sonuçlarının Anayasa değişikliği için önemli olduğunu belirten Watson, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri bir kez daha kazanarak tek başına iktidar olduğunu söyledi. Watson Erdoğan'ın "İstediği kadar büyük bir zafer elde edemediğini, Anayasa değişikliği için muhalefetle uzlaşı araması gerekeceğini" de kaydetti.
Los Angeles Times - ABD
Los Angeles Times, AK Parti'nin seçimi kazandığını internet sitesinden duyurdu. Haberde İstanbul'da seçmenlerle yapılan röportajlara yer verildi.
Financial Times - ABD
Financial Times gazetesi, "AKP Türk mandasını elde etmeye daha yakın" başlıklı seçim sonuçlarını değerlendirdiği haberinde, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın muhtemelen kendisine daha fazla güç kazandıracak olan güçlendirilmiş bir başkanlık yaratmak amacıyla Türkiye anayasasını yeniden yazmak için bir manda istediği yorumunu yaptı. Gazete, Erdoğan'ın popülist söyleminin, otoriter davranışlarının ve tutucu değerlerinin entelektüeller ve liberalleri endişelendirdiğini ancak kentsel bölgelerdeki, köylerdeki orta sınıfın ve fakirlerin çoğunluğu tarafından bir kahraman olarak algılandığını yazdı.
BBC - Britanya
BBC international, haberine "Türk oyları başbakan olarak üçüncü dönemde Recep Tayyip Erdoğan'ı istiyor" başlığını attı. BBC, bu başarıyı 2000 ve 2001'de iki büyük kriz atlatan seçmenin, AKP dönemindeki ekenomik istikrardan memnun olmasına bağladı.
DPA - Almanya
Alman Haber Ajansı (DPA), Türkiye'de ilk tahminlere göre AK Parti'nin yüzde 50,3 oranında oy alarak, diğer partilere büyük fark attığını ancak 550 koltuklu TBMM'de üçte ikilik çoğunluğu sağlayamadığını ifade etti. Seçimlerin genelde olaysız geçtiği bildirilen haberde ayrıca, Erdoğan'ın büyük projeler gerçekleştirmek istediği, AK Parti'nin de 2023 yılına kadar ekonomik gücü üç katına çıkartmayı hedeflediği kaydedildi.
ARD - Almanya
Alman televizyon kanalı ARD'nin ana haber bülteninde, genelde seçimlerde kimin kazanacağının önemli olduğunu ancak Türkiye'de seçimleri kimin kazanacağının zaten başından beri bilindiğini, buna rağmen Anayasa'yı değiştirebilmek amacıyla Erdoğan için her oyun önemli olduğu ifade edildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da başlangıç için iyi bir seçim sonucu elde ettiği, partisinin seçimlerden ancak oy oranını üçte bir oranında artırarak çıktığı belirtildi.
ZDF - Almanya
Alman televizyon kanalı ZDF ise, Erdoğan'ın kendinden emin ve keyifli bir şekilde İstanbul'da oy kullandığına işaret ederek, başkanlık sistemini getirmek amacıyla Anayasa'yı değiştirmek için Mecliste gerekli olan üçte ikilik çoğunluğu ise sağlayamayacağı görüşüne yer verdi.
N-tv - Almanya
Alman "n-tv" televizyonu da Erdoğan'ın, aldığı yaklaşık yüzde 50 oranındaki oylarla bir kez daha tek başına iktidara geleceğini ancak Mecliste üçte ikilik çoğunluğu sağlayamayacağını ifade etti. Haberde ayrıca, AK Parti'nin bu seçim zaferine rağmen Erdoğan'ı yeni dönemde de ülkede birçok sorunun beklediği savunuldu.
Almanya İnternet basını
"Der Spiegel" dergisinin internet sayfasında da "Erdoğan üçte ikilik çoğunluğu kaçırdı" başlığıyla verilen haberde, AKP'nin seçimleri açık farkla kazandığı ifade edildi.
"Erdoğan için zafer" başlığıyla Focus dergisinin internet sayfasında yer alan haberde de AKP'nin seçimlerde yaklaşık yüzde 54 oranında oy aldığının tahmin edildiği belirtildi.
Bild gazetesinin internet sayfasında da "Erdoğan üçüncü tura giriyor" başlığıyla verilen haberde, AK Parti'nin seçimleri farkla kazandığına işaret edildi.
Almanya yazılı basın
Almanya'nın önde gelen gazeteleri "Die Welt", "Frankfurter Rundschau", "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ve "Süddeutsche Zeitung" gazetelerinin internet sayfalarında yer alan haberlerin tümünde de Erdoğan'ın Anayasa'yı değiştirebilmek için Mecliste sağlaması gereken üçte ikilik çoğunluğu kaçırmasına vurgu yaptı.
NET TV - Yunanistan
Yunanistan devlet televizyonu NET TV, Erdoğan'ın seçimlerde oyların yüzde 50'den fazlasını alarak büyük ve kesin bir zafer kazandığını duyurdu.
Antenna 1 - Yunanistan
Antenna 1 televizyonu da, Türkiye'de bugün yapılan "kritik" seçimlerde Erdoğan başkanlığındaki AKP'nin oyların yaklaşık yüzde 51'ini alarak rahat bir zafer kazandığını belirtti.
ANSA - İtalya
İtalyan haber ajansı ANSA'nın internet sitesindeki haberinde, Başbakan Erdoğan liderliğindeki AKP'nin, milletvekili genel seçimlerinde oyların yüzde 50'3'nü alarak, kesin bir çoğunluğu elde ettiğini ve TBMM'de 326 sandalye kazandığını bildirdi. Haberde, Erdoğan'ın 326 milletvekili çıkarmasına karşın, anayasada yapılması öngörülen reformları, tek başına referanduma götürme yetkisi olan 330 sayısına ulaşılamadığına da dikkat çekildi. ANSA'nın haberinde, ana muhalefetteki CHP'nin, oylarını arttırdığı belirtilirken, sosyal demokratların yeni dönemde muhalefette kalmaya devam edecekleri kaydedildi.
BDP'nin desteklediği Kürt kökenli bağımsız adayların da ülke genelinde yüzde 6,4 oy oranı yakalayarak, meclise 36 vekil gönderdikleri aktarıldı.
La Stampa - İtalya
La Stampa gazetesi de internet sitesindeki haberinde, Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazandığını, "ancak bunun tam da istediği gibi olmadığı" yorumunu yaptı. Gazetede, Erdoğan'ın her iki Türk'ten birinin oyunu aldığı, ancak buna rağmen milletvekili sayısının 326 da kalarak, anayasa değişikliklerini, tek başına referanduma götürme sayısı olan 330'a ulaşamadığı kaydedildi. Gazete, "Laikler, Milliyetçiler ve Kürtler" olarak nitelediği üç muhalefet partisinin, seçim kampanyası döneminde, Başbakan Erdoğan'ı "ülkeyi iyi idare edemediğine yönelik ağır bir şekilde eleştirdiği" belirtildi. La Stampa'daki seçim yorumunda, Erdoğan'ın ülkesini AB'ye sokmak istiyorsa, bazı reformları yapması gerektiği ifade edildi.
La Repubblica - İtalya
La Repubblica gazetesi de Erdoğan'ın seçimi kazandığını, ancak anayasa değişikliğini tek başına referanduma götürecek çoğunluğa ulaşamamış olmasını haberleştirirken, ana muhalefet CHP'nin yeni lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile oylarını beş puan arttırmasını, MHP'nin barajı geçmiş olmasını ve Kürt kökenli bağımsız adayların sayısının 36'ya ulaşmasını, "muhalefet için iyi" şeklinde değerlendirdi.
TT - İsveç
İsveç Haber Ajansı TT haberinde, AK Parti'nin seçimi kazanmasına rağmen anayasa değişikliğini tek başına yapacak milletvekili elde edemediğini belirtti.
Svenska Dagbladet - İsveç
İsveç gazetelerinden Svenska Dagbladet internet sitelerinde ilk haber olarak verdikleri haberde, "Erdoğan'ın Zaferi" başlığını kullandı. Seçimlerde Başbakan Erdoğan'ın oylarını artırdığı ifade edilirken, "Türkiye'nin güçlü adamı Erdoğan seçimi kazandı" yorumu yapıldı.
Reuters'ten ayrıntılı yorum
Seda Sezer ve Alexandra Hudson imzalı geniş bir habere yer veren Reuters, "Erdoğan'ın AKP'si kesin bir zafer kazandı; üçüncü kez tek parti olma başarısını gösterdi" dedi.
Yeni Anayasa yapmak isteyen AKP'nin referanduma gidebilmek için 330 sandalyeye ihtiyaç duyduğu ama bunun altında kaldığı Reuters'in de ilk dikkat çektiği konuydu.
Reuters Kılıçdaroğlu'nun vekil sayısını artırmasına, Bağımsızların 36 vekil çıkartarak başarılı olmasına ve MHP'nin barajı geçebilmesine vurgu yaptı.
Haberde ayrıca dış politikaya yön verecek isim olarak Ahmet Davutoğlu'na ve ekonomi kurmayı Ali Babacan'a ayrı başlıklar açıldı. (HK)