Kocaeli'deki Tezcan Galvaniz işçileri kriz gerekçesiyle işten atılan işçiler geri alınan kadar fabrikayı işgal etti. İdari personelle birlikte toplam 340 işçinin katıldığı işgal sürüyor.
İşçilerin örgütlü olduğu Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) Kocaeli Şube Sekreteri Telat Çelik bianet'e "yaşanan ekonomik sorunlar için başka çözümler üretilmedikçe işgalin süreceğini" söyledi.
"İşten çıkartmalar yasaklansın"
Tezcan Galvaniz'de 38 işçi Kasım ayında kriz bahanesiyle işten çıkartıldı. Bunun üzerine fabrika önünde direniş başlatan işçilere yenileri eklendi ve aynı fabrikada işten atılan işçilerin sayısı 83'e yükseldi.
Direnişteki işçiler geçtiğimiz Cuma günü (26 Aralık) D-100 karayolunu trafiğe kapatarak eylem yapan işçiler bu sabah fabrikaya gelerek içeri girdiler ve çalışan işçilerin de katılımıyla fabrikayı işgal ettiklerini ilan ettiler.
Sendika'dan Çelik "işten atılan tüm işçiler geri alınana kadar işgalin süreceğini" söyledi ve işçilerin işten atılanların geri alınmasını ve işten çıkartmaların yasaklanmasını talep ettiklerini belirtti.
"İşverenin toplam giderlerin yüzde ikisini oluşturan işçi giderlerinden kesinti yaptığına" dikkat çeken Çelik "metal iş kolunda toplam giderlerin yüzde 2'si işçi giderleri. Krizlerde yüzde 98'den değil de işçilere ait giderlerden kesinti yapılması kabul edilemez. İşçiler esen ilk rüzgarda bu yüzde 2'lik kısımdan kesinti yapılmasına itiraz ediyorlar" diye konuştu.
Haberi yayına hazırladığımız sırada işgal sürerken sendika temsilcisi henüz işverenden bir görüşme talebinin gelmediğini, jandarmanın da fabrika önünde beklediğini kaydetti.
Sendikadan edindiğimiz bilgiye göre Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Hami Baltacı da işçilerle birlikte fabrikada bulunuyor.
Sinter'de direniş sürüyor
Geçtiğimiz hafta da İstanbul, Ümraniye Dudullu Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve yaklaşık 500 işçinin çalıştığı Sinter Metal fabrikasında işçiler fabrikayı işgal etmiş, sendikanın işverenle yaptığı görüşme sonrasında işçiler işgali bitirmişti.
İşgali bitiren işçilerin fabrika önüne taşıdığı direniş hâlâ sürüyor.
Sabancı grubu, lastik ürettiği Brisa'da işçi çıkarmaya başlayınca, işçiler de fabrikayı terk etmeme eylemine başlamış, bunun üzerine işveren sendikayla masaya oturmuştu. Yapılan görüşmenin ardından sendika ve işveren anlaşmış, işgal sona ermişti. (BÇ)