Sendika, parti ve kitle örgütlerinin oluşturduğu Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu üyeleri, 15-16 Haziran işçi direnişinin 40. yıldönümünde Kadıköy Altıyol'da biraraya geldi.
Bugün öğle saatlerinde yapılan eylemde 15-16 Haziran Direnişinin İzinde Yürüyoruz" pankartı açıldı.
Altıyol'dan Yoğurtçu Parkı'na doğru sloganlarla yürüyüşe geçen grup "Yaşasın 15-16 Haziran Direnişi", "Güvencesiz Çalıştırmaya karşı Örgütlü Mücadeleye", "İşsiz Bırakan Hükümet İstifa", "Krizin Bedelini Krizi Çıkartanlar Ödesin" yazılı dövizler taşıdı.
Yoğurtçu Parkı yakınında bulunan bir ağacın altında duran platform üyeleri adına yapılan açıklamada, 15-16 Haziran 1970'te örgütlenme hakkı için sokaklara çıkan işçilere yapılan müdahale sonucu üç işçinin bu ağacın altında yaşamını yitirdiği anlatıldı.
Basın açıklamasını Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 nolu Şube Başkanı Şahan İlseven okudu.
"Bugün bundan tam 40 yıl önce gerçekleştirilen ve zaferle sonuçlanan 15-16 Haziran Genel Direnişi'nin yıl dönümünü, 78 gün boyunca Kızılay meydanında köleliğe boyun eğmeyeceğini gösteren TEKEL işçisinin, İSKİ'nin, itfaiyenin direnişçi işçilerinin taşeron sağlık işçilerinin yükselttiği mücadele ruhuyla kutluyoruz. Bu sene 15-16 Haziran büyük işçi direnişini bu bilinçle ve mücadele coşkusuyla anıyor, yaşatıyoruz."
1970 işçi direnişi
1970'de yapılan bir yasa değişikliğiyle sendikaların işkolunda toplu sözleşme yetkisi ve yine konfederasyonların temsil yetkisi de tüm çalışanların üçte birinin üye olması koşuluna bağlanmıştı. Sendikaya üyelik ve sendikadan istifada, noter şartı getirilmişti. Bu şekilde fiilen DİSK'in varlığına son verilmek, örgütlenme özgürlüğü emekçilerin elinden alınmak istenmişti. Ancak emekçiler kendilerine, örgütlerine ve haklarına yapılan bu müdahale üzerine anayasal haklarını kullanarak 15 Haziran'da eylemlere başladılar.
İki gün boyunca binlerce emekçinin sokaklarda tepkilerini dile getirerek örgütlerine sahip çıkmasının ardından yasa, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Ancak 12 Eylül 1980 darbesinin ardından tekrar yürürlüğe konuldu.
15-16 Haziran'da 168 fabrikadan 150 bin civarında işçi eyleme katıldı; direnişe şiddetle müdahale edilmesi sonucu üç işçi öldü; 200'den fazla kişi yaralandı; sıkıyönetim ilan edildi, yüzlerce sendikacı 12 Mart mahkemelerinde yargılandı, olayların ardından 5 bini aşkın işçi işten atıldı. (SÇ/EÜ)