*Fotoğraf: Yonhap
Güney Kore, velilerin istismarıyla bağlantılı olduğu söylenen öğretmen intiharları nedeniyle haftalarca süren protestoların ardından, okullardaki öğretmenlerin haklarını iyileştirmeyi amaçlayan bir dizi yasal düzenlemeyi kabul etti.
Yasa, velilerin kötü niyetli şikayetleriyle bağlantılı olduğu söylenen bir dizi öğretmen intiharının yol açtığı haftalar süren protestolar ve aralıklı grevlerin ardından geldi.
Yasa protestolar sonrası çıkarıldı
Dün (21 Eylül) ulusal mecliste kabul edilen ve toplu olarak "öğretmen hakları restorasyon tasarıları" olarak bilinen dört tasarı, ülkedeki eğitimcilerin çalışma koşullarının ve korumalarının iyileştirilmesi yönünde önemli bir adımı temsil ediyor.
Yasa maddelerinden birine göre, bir öğretmen çocuk istismarı ile suçlanırsa, mevcut uygulamada olduğu gibi hemen açığa alınmayacaktır. Bunun yerine, daha fazla soruşturma ve kanıt gerekecektir.
Ayrıca davalarla mücadele eden öğretmenlere mali destek sağlanacak ve başöğretmenlere personelini koruma konusunda daha fazla sorumluluk yüklenecek.
Yasayı sokağa çıkan öğretmenler getirdi
Yasayla ilgili açıklama yapan Kore Öğretmenler Sendikası Federasyonu, "Bu yasaların başarılı bir şekilde kabul edilmesi, her hafta sokaklara dökülen öğretmenlerin çabaları sayesindedir" dedi.
*Fotoğraf: Korea Times
Kore Öğretmenler ve Eğitim İşçileri Sendikası ise dört yasa tasarısının kabul edilmesini "kamu eğitiminin normalleştirilmesi ve öğretmenlerin yetkilerinin güvence altına alınması yönünde atılmış bir ilk adım" olarak nitelendirdi ancak yeterli insan gücü, bütçe desteği ve ek mevzuat olmadan bu yasaların tam anlamıyla işlerlik kazanmasının zor olabileceği uyarısında bulundu.
Ne olmuştu?
Ülkede öğrenciler arasındaki zorbalık ve şiddet sorunu uzun süredir belgelenmiş durumda. Ancak öğretmenler, öğrencileri disipline ettikleri için çocuk istismarıyla suçlanmak da dahil olmak üzere, öğretim personelinin kötü muameleye maruz kalmasına yönelik artan öfke karşısında kendileri için daha iyi koruma talep ediyor.
Yasal değişiklikler, hem velilerden hem de öğrencilerden gördüklerini söyledikleri kötü muamele nedeniyle yaşadıkları hayal kırıklıklarını dile getiren öğretmenlerin haftalarca süren protestolarının ve geniş çaplı bir yürüyüşün ardından geldi.
Öğretmenlerin hareketi Temmuz ayında 23 yaşındaki bir ilkokul öğretmeninin ölümüyle alevlendi. Seul'deki okulunda ölü bulunan öğretmenin, tacizci velilerden gelen şikayetler üzerine kaygılandığını ifade etmesinin ardından intihar ettiği ortaya çıkmıştı.
Hükümet verilerine göre Haziran ayı itibariyle Güney Kore'de 2018'den bu yana 57'si ilkokulda olmak üzere 100 öğretmen intihar ederek hayatını kaybetti.
Kaynak: The Korea Times ve The Guardian
(NT)